SZO: Smrtnost od koronavirusa je veća nego od sezonskog gripa

0
Profimedia

Smrtnost od koronavirusa, zvanično nazvanog Covid-19, je veća nego od sezonskog gripa, rečeno je na konferenciji održanoj u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) u Ženevi.

“Koronavirus usmrtio je 3,4 odsto zaraženih, što je daleko više nego što je stopa smrtnosti od sezonskog gripa”, rekao je generalni direktor SZO doktor Tedros Adanom Geberejesus na konferenciji u Ženevi.

On je ukazao i da za sezonski grip postoje vakcine i konrektni medicinski tretmani, što nije slučaj sa novim virusom, zbog čega se on i ne može tretirati poput gripa. Geberejesus je istakao da se trenutno vrše klinička ispitivanja različitih medicinskih tretmana, a da se razvija više od 20 vakcina protiv koronavirusa.

“Ovaj koronavirus nije SARS, nije MERS, nije grip. To je jedinstven virus sa jedinstvenim karakteristikama. I Covid-19 i grip izazivaju respiratorna oboljenjaiI šire se na isti način, sitnim kapljicama iz nosa i usta obolele osobe”, rečeno je na konferenciji.

“Između gripa i koronavirusa postoji dovoljno sličnosti, tako da zdravstveni sistemi država ne počinju od nule. Mnoge zemlje su decenijama gradile sisteme kako bi otkrile i borile se s gripom. Pošto je Kovid-19 takođe respiratorni patogen, ovi sistemi mogu i trebalo bi da se adaptiraju na novi virus”, istakao je Geberejesus.

Ono što razlikuje sezonski grip i koronavirus je da se novi virus ne širi tako “efikasno” kao grip, tvrde iz SZO. Prema njihovim rečima, bolest ne može da prenese osoba koja je zaražena, a nije razvila simptome bolesti, što se dešava u slučaju gripa.

Druga značajna razlika, prema rečima čelnih ljudi u SZO, je što koronavirus izaziva ozbiljnija oboljenja od sezonskog gripa, a razlog je u tome što za novi virus nemamo razvijen imuni odgovor.

SZO je istakla da u svetu vlada nestašica maski i druge zaštitne opreme i dodala da se bitka protiv ovog virusa ne može dobiti bez zaštite medicinskog osoblja. Procenjuje se da proizvodnja ove opreme treba da se poveća za 40 odsto, da bi se zadovoljile trenutne potrebe, što je i preporuka Svetske zdravstvene organizacije, preneo je N1.