SZO priprema plan vakcinacije: “Tri grupe će imati prioritet…”

0
Ilustracija. Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je već izrazila nadu da će ove godine biti moguće proizvesti stotine miliona doza vakcine protiv koronavirusa, i u skladu s tim priprema plan vakcinacije, prenosi N1.

SZO je izjavila da postoje prioritetne grupe koje će dobiti vakcinu nakon što ona bude odobrena. Prednost imaju zaposleni, pre svega medicinari, ugrožene grupe, među kojima su osobe preko 65 godina i osobe sa hroničnim bolestima, kao i oni koji rade u okruženju sa visokim stepenom prenosa virusa.

Glavna naučnica SZO Sumija Svaminatan izjavila je da se nadaju najboljem. „Dobra stvar je što imamo mnogo vakcina i platformi, tako da čak i ako prva ne uspe ili druga ne uspe, ne treba gubiti nadu, ne treba odustati“, rekla je Svaminatan.

Oko 10 potencijalnih vakcina trenutno prolazi kroz ispitivanja na ljudima i postoji nadi da će vakcina za sprečavanje infekcije postati dostupna u narednim mesecima.

Zemlje su već započele dogovore sa farmaceutskim kompanijama oko naručivanja doza, čak i pre nego što se pokaže da vakcine deluju.

Svaminatan je dodala  da su do sada prikupljeni podaci genetskih analiza pokazali da novi koronavirus još uvek nije mutirao na bilo koji način da bi promenio težinu bolesti koju izaziva.