SZO: “Potrebno nam je više od 30 milijardi dolara za vakcine, testove… Ako se ne mobilišemo, cenu ćemo plaćati ljudskim životima”

0
Foto Profimedia

Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) je potrebno više od 30 milijardi dolara za finalizaciju testova, vakcina i lekova protiv koronavirusa, prenosi Jutarnji list.

SZO je krajem aprila pokrenuo međunarodnu inicijativu “ACT Accelerator” kako bi ubrzala razvoj, proizvodnju i komercijalne upotrebu nove dijagnostike i lekova protiv COVID-19.

“Ukupno će nam biti potrebno 31,3 milijarde dolara u narednih 12 meseci”, saopštili su iz SZO.

“Do sada nam je obećano 3,4 milijarde dolara, što znači da nam je potrebno još 27,9 milijardi, od čega 13,7 milijardi odlazi na pokrivanje neposrednih troškova”, navodi se u saopštenju SZO.

Predstavnica međunarodne inicijative “ACT Accelerator” Ngzoi Okonjo-Ivela smatra da su ova ulaganja “vredna truda”.

“Ukoliko se sada ne mobilišemo, moraćemo da platimo mnogo veću cenu u ljudskim životima, a takođe ćemo imati i ekonomskih posledica”, rekla je Okonjo-Ivela.


“Iako se na prvi pogled čini da su ovo veliki iznosi, ako pogledamo alternativna rešenja, oni i nisu tako visoki. Ukoliko sada potrošimo milijarde, sprečićemo trošenje hiljade milijardi dolara kasnije. Moramo delovati odmah i zajedno”, dodala je Okonjo-Ivela.

Novac će se iskoristiti za finalizaciju i distribuciju 500 miliona testova i 245 miliona lekova do sredine 2021. i 2 milijarde doza vakcina, od kojih je polovina namenjena zemljma sa niskim i srednjim prihodima, takođe do kraja 2021.

“Budući da svi mogu biti zaraženi koronavirusom, jasno je da svi moraju imati pristup svim sredstvima prevencije, otkrivanja i lečenja te bolesti, a ne samo oni koji mogu platiti”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus .