Svi čekaju da im neki “tata” reši problem: Veliki ekonomski intervju Ivana Ostojića u novom Nedeljniku

0
Fotografija: Privatna arhiva

Metabolizam civilizacije se ubrzava. Rekombinacija tehnologija podstiče eksponencijalni rast ekonomije. Disrupcija sistema vrednosti zahvatila je čitave industrije. Da bi Srbija napravila iskorak prema modernom svetu, nije dovoljna optimizacija statusa kvo, nego je potreban kvantni skok i velika promena društveno-ekonomske paradigme. Ali prvo moramo da se opredelimo za koncept države – da li ona treba da kontroliše sve, od početka do kraja, ili je cilj da ona kao trener samo usmerava.

Ivan Ostojić, partner kompanije McKinsey u Cirihu, sedi na mestu odakle ima dobar pregled svetskih kretanja na osnovu kojih može da podeli i poneki savet Srbiji. Nekadašnji valjevski gimnazijalac, student generacije na Molekularnoj biologiji Beogradskog univerziteta, gde je i doktorirao, budući doktor ekonomije u Švajcarskoj radi nekoliko poslova kao partner za McKinsey. Globalno vodi McKinsey’s Technology Council gde sa vodećim tehnološkim kompanijama evaluira uticaj novih tehnologija na rast i ekonomiju. Zatim, globalno vodi McKinsey Leap – sektor za građenje novih tehnoloških biznisa. I vodi McKinsey sektor za inovacije u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi.

Za novi Nedeljnik Ostojić je govorio o tome šta je ključ da Srbija izađe iz prosečnosti, koje su najvažnije lekcije za države i kompanije, zašto ga plaši zaostajanje Evrope i hoće li Srbija ostati “treća ruka” u globalnim lancima vrednosti…

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 2. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs