Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća

    0

    Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), koji organizuje Globalna inicijativa (GOLD) u saradnji sa zdravstvenim radnicima i udruzenjima pacijenata sa HOBP. Cilj obeležavanja ovog dana prvenstveno je podizanje svesti, razmena znanja i diskusija o načinima za prevenciju i smanjenje učestalost HOBP širom sveta.

    HOBP je bolest koja je hronična i uzrokuje delimično ograničenje protoka vazduha, a ono sto je važno je da se može spečiti, kao i lečiti odgovarajućim lekovima i promenom načina života. Ključni faktori rizika za nastanak HOPB su dugogodišnje pušenje, štetni faktori radnog okruženja, aerozagađenje, kao I respiratorne infekcije. Kašalj, iskašljavanje sluzi, kao i osećaj nedostatka vazduha su neki od simptoma ove bolesti.

    Prema aktuelnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, HOBP je treći vodeći uzrok smrti u svetu,  od kojeg svake godine umre preko 3 miliona obolelih osoba, a oko 80% ovih smrtnih slučajeva zabeleženo je u nisko razvijeniim i srednje razvijenim zemljama sveta. Procenjuje se  da u Srbiji ima oko pola miliona pacijenata obolelih od HOBP.

    Tema ovogodišnjeg Svetskog dana HOBP je: „Zdrava pluća – nikad nisu bila važnija“. Cilj je isticanje važnosti prisustva HOBP, uprkos tekućoj globalnoj pandemiji COVID-a. Čak i u svetlu koronavirusa, HOBP ostaje vodeći uzrok smrti širom sveta i, ključna poruka jeste da nikada nije bilo važnije fokusirati se na zdravlje pluća, nego sada! Održavanje zdravih pluća uključuje izbegavanje pušenja, zagađenja vazduha, kao i praktikovanje redovne fizičke aktivnosti ili plućne rehabilitacije. Pored toga, redovni lekarski pregledi, pravilno uzimanje lekova i pravovremena vakcinacija,  mogu pomoći da pluća ostanu zdrava.