Svetska operska diva Elina Garanča po prvi put u Beogradu, u ulozi Karmen

0
Foto: Nebojša Babić, Marija Jelić, soprano

Ograničeni broj ulaznica po promotivnim cenama dostupan od srede 16. juna

Mecosopran Elina Garanča, nastupiće 4. jula na stadionu Tašmajdan uz našu mladu opersku zvezdu, soprana Mariju Jelić, u ulozi Mikaele. Dirigent je Karel Mark Čišon, a nastupaju i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što ću sa ulogom Mikaele nastupiti pored Eline Garanče u Beogradu, a dva dana ranije na Ljubljanskom festivalu.“ rekla je Marija Jelić, i dodala: „Za mene je ovaj nastup pravo zadovoljstvo ali i velika odgovornost. Srećna sam što će beogradska publika imati priliku da čuje najvećeg mecosoprana današnjice uz izvanredne soliste, dirigenta i orkestar Srpskog narodnog pozorišta. Beograd zaista postaje centar svetske operske umetnosti.“

Elina Garanča smatra se najboljom Karmen poslednje tri decenije, a tu titulu letonska operska zvezda stekla je nakon velikih uspeha sa ovom ulogom u Kraljevskoj operi Kovent Garden u Londonu i Metropoliten operi u Njujorku.

Odlikuje je svetli i živopisno čist glas, besprekorna elegancija i perfekcionistički pristup, a nastupa sa najvećim solističkim i dirigentskim imenima današnjice, uz najbolje svetske orkestre. Elina Garanča je ekskluzivac čuvene diskografske kuće „Dojče gramofon“ od 2005. godine, i dobitnica je nagrada poput: Musical America’s ‘Vocalist of the Year’ 2010, MIDEM’s ‘Singer of the Year’ 2007 i ECHO Klassik award for ‘Female Singer of the Year’2007. Odlikovana je titulom „Kammersängerin“ (kamerni pevač – najviše pevačko priznanje) od strane Bečke opere (Wiener Staatsoper). Ona je ujedno i najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade, sa otpevanih više od 140 predstava u 18 različitih uloga od trenutka kada je debitovala 2003. godine.

Elina Garanča živi na relaciji Španija – Letonija. Potiče iz muzičke porodice. Iako je 15 godina svirala klavir, violinu i studirala dirigovanje, Garanča se opredelila za pevačku karijeru. Solo pevanje je studirala u Letoniji, Beču i Americi, profesionalnu karijeru je započela u Majningenu, a potom u Frankfurtskoj operi.

Uprkos impresivnoj biografiji, Elina Garanča ne voli da je nazivaju zvezdom. „To se može u tenisu, ali ne i u umetnosti“ kaže Garanča.

Koncertna verzija opere Karmen Žorža Bizea, sa najlepšim arijama, kao i nastup naše mlade operske zvezde sa velikom svetskom divom, biće svojevrsni spektakl za publiku na Tašmajdanu, najavljuju organizatori Belef i Skymusic.

Ograničeni broj ulaznica, samo za najbrže, biće dostupan po ceni već od 990 din. od srede, 16. juna, na prodajnim mestima Belefa (Trg Republike 5 i Blagajna Ateljea 212) i putem mobilne aplikacije eFinity. Više informacija na https://www.facebook.com/events/148674893991438/