Svet i Srbija u “savršenoj oluji”: Šta nas stvarno čeka ove jeseni? Koga će ekonomska kriza najviše pogoditi i ko je za nju kriv?

0
Beta/AP Photo/Julia Nikhinson

Šetaju li bikovi ili medvedi?

Loša vest. Volstritom trenutno šetaju medvedi, a bik koji stoji ispred Berze samo je skulptura. Bikovi i medvedi kolokvijalni su izraz za opis stanja na Berzi – kad medvedi marširaju, berzanski indeksi idu u minus, imovina se rasprodaje u bescenje a Berzom se širi negativno raspoloženje i pesimizam investitora. Kad ulicom jure bikovi, Berza cveta, investitori se utrkuju u podizanju cena, kupuje se i ne pita za cenu, indeksi lete u nebo. Medvedi “izlaze” na berzu kad nanjuše ekonomsku krizu kao što je, na primer, aktuelna recesija. Istina, i bikovi ove godine s vremena na vreme promole nos na tržištu, ali tek da su viđeni. “Medvedi ove godine imaju žurku na Volstritu”, opisuje CNN stanje na Berzi.

Učestala naizmenična šetnja medveda i bikova Volstritom znak je da vrednost akcija izrazito varira, što nije dobro. Kad je volatilnost (značajna promena vrednosti akcija u kratkom vremenu) vrlo izražena, kao ove godine, to “miriše” na rizik sloma Berze.

Do kraja prošle godine, podstaknuta decenijom ultra labave monetarne politike Federalnih rezervi (Fed, američka Centralna banka) i zatrpana ogromnom količinom jeftinog novca (koji je američka vlada populistički delila građanima i privredi da lakše prežive pandemiju) Berza je enormno rasla i dostigla vrednost od rekordnih 45 biliona dolara (dva američkog BDP-a). Međutim, od početka godine do kraja juna Dau Džouns indeks potonuo je više od 15 odsto, S&P 500 više od 20, a Nasdak indeks gotovo 30 odsto. To je za S&P 500 indeks najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dau Džouns od 1962, a za Nasdak najgore od kada postoji.

Akcije tehnoloških lidera Epla, Majkrosofta, Amazona, Alfabeta, Mete i Tesla motors duboko su u crvenom, a Netfliks je izgubio više od 70 odsto vrednosti.

Cela analiza Miše Brkića objavljena je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 7. jula

Digitalno izdanje i pretplata na Nstore.rs