“Svestan sam te spekulacije, ali neka bude jasno, nema nikakvog sporazuma”: Zakerberg odbacio navode o tajnom dogovoru sa Trampom

0
Foto: Profimedia

Direktor i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, kritikovan zbog očiglednog popuštanja određenim kontroverznim porukama Donalda Trampa, danas je pružio uveravanja da ne postoji nikakav tajni sporazum sa predsednikom SAD.

“Svestan sam te spekulacije, ali neka bude jasno: nema nikakvog sporazuma”, rekao je Zakerberg u intervjuu za sajt Aksios (Axios) i dodao da je “sama ideja da može da postoji neki sporazum u stvari prilično smešna”.

On, međutim, priznaje da se povremeno sastaje sa Trampom, ali dodaje i da je takođe imao više razgovora sa prethodnim predsednikom SAD Barakom Obamom i ostalim svetskim političkim zvaničnicima.

Fejsbuk je na udaru kritika da se ne bori dovoljno protiv problematičnog sadržaja i dezinformacija, pa je nekoliko velikih kompanija, uključujući Starbaks (Starbucks), Adidas, Koka kolu (Coca-Cola), Junilever (Unilever) i Ford, nedavno odlučilo da prestane sa kupovinom reklamnog prostora na toj mreži.

Fejsbuk je u maju odlučio da ostavlja Trampove poruke koje bi mogle da obeshrabre glasanje ili podstiču na nasilje nad građanima koji protestuju protiv rasizma.

Mreža je potom u junu odlučila da povuče reklame iz Trampove predizborne kampanje u kojima se pojavljuje nacistički simbol.

Zakerberg navodi i da grupa nije imala veliku korist od aktuelne administracije, podsećajući da je agencija za zaštitu potrošača 2019. osudila Fejsbuk da plati rekordnih pet milijardi dolara zato što nije zaštitio lične podatke korisnika.

(Beta)