Švedski lekar i državni epidemiolog Anders Tegnel možda je ipak bio u pravu. Kako prolazi vreme i kako broj zaraženih i aktivnih slučajeva raste u brojnim evropskim zemljama, tako se čini da je njegov kontroverzni i često kritikovani pristup – koji u velikom intervjuu sa Tegnelom list Financial Times naziva „racionalnim“ – imao smisla.

Podsetimo, u Švedskoj su radile škole, restorani i teretane i nije bilo klasičnog karantina. Iako su brojne njegove kolege tvrdile da će švedska platiti punu cenu, Tegnel i dalje uživa veliku podršku javnosti, ne računajući populističku stranku Švedske demokrate, koja je tražila njegovu ostavku.

Kako pokazuju podaci, Švedska sada beleži sve manje zaraženih. Tegnel je od početka, i kada je trpeo najveće napade, govorio da će se tek na jesen videti ko je koliko uspešan, i bio je u pravu.

Novi slučajevi u poslednje dve nedelje.
Izvor: Wikipedia/Njujork tajms

„Švedska će imati neka lokalna žarišta i mali nivo prenošenja virusa. U drugim državama će to biti mnogo ozbiljnije. Oni su mnogo podložniji skokovima, jer nemaju razvijen imunitet.“

Upravo je zbog takozvanog imuniteta krda Tegnel najoštrije napadan – upoređivali su ga i sa Hitlerom i Staljinom, dobijao je i pretnje smrću – mada on tvrdi da mu nikada nije bio cilj da dozvoli zaražavanje velikog broja ljudi. No slaže se da je imunitet umnogome zaslužan za pad broja slučajeva u Švedskoj.

„Stavljanje cele zemlje u karantin, to je kao da čekićem pokušavate da ubijete muvu“, kaže on za FT i objašnjava da je švedski pristup imao jasnu strategiju.

Izvor: Financial Times

„To drastično zatvaranje i otvaranje nije izdvoljivo. Ne možete da otvarate i zatvarate škole. To je katastrofa. Isto važi i za restorane. Ljudi se umore, a ekonomija pati.“

Švedska je jedna od retkih svetskih zemalja u kojoj nošenje maski u javnosti nije obavezno, niti se preporučuje („Maske su jednostavno rešenje, a ja ne verujem u jednostavna rešenja za komplikovane probleme“, kaže).

Pa ipak, to ne znači da se živi normalno: i Šveđani su prestali da putuju, i hoteli i restorani imaju manje gostiju, pa je ekonomski pad značajan.

Plaža u Stokholmu krajem jula. Fotografija: Profimedia

On je u junu opisao pristup većine evropskih zemalja i SAD rečima „kao da je svet poludeo“.

A šta misli o vakcini?

„To neće biti srebrni metak“, upozorava. „Nemojte da mislite da ćemo, kada vakcina biti dostupna, moći da se vratimo starom životu. Neće biti tako jednostavno.“

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.