Sve zbog rasističkih komentara iz 1971: Hoće li aerodrom nazvan po Džonu Vejnu promeniti ime

1
Foto: Profimedia

Džon Vejn je personifikacija za američku kulturu: Njegovo ime priziva u misli slike zalaska sunca, kaubojskog šešira i cigareta Ali, otkako je isplivao njegov intervju iz 1971. godine koji je dao za Plejboj, prepun rasističkih i homofobnih komentara, preispituje se sve, pa i to što aerodrom u Kaliforniji, u Orindž okrugu, nosi njegovo ime, piše Gardijan.

“Ono što je bilo ok 1978. godine, kada je aerodrom nazvan Džon Vejn, nije obavezno ok u današnjem svetu – i možda to nikada ni ne treba da bude prihvatljivo”, napisao je Dejvid Vajting iz dnevnog lista “Orange County Register”.

Ideja da se preimenuje aerodrom zbog Vejnovih kontroverznih političkih stavova možda deluje preterano, ali ovaj list navodi da to nije slučaj sa Kalifornijom.

Vejn je glumio u preko 70 filmova, a dobio je i Kongresnu medalju časti i posthumno Predsedničku medalju slobode. Postoji mnogo mesta koje su nazvane po njemu, kao osnovna škola u Bruklinu, marina u državi Vašington, autoput u Arizoni i park u Njuport biču.

“Ja verujem u belu dominaciju sve dok se crnci ne obrazuju do tačne odgovornosti”, rekao je za Plejboj 1971. godine. “Ne verujem u davanje autoriteta, liderskih pozicija i presuđivanja neodgovornim ljudima.”

1 KOMENTAR

  1. Свакако да оно што је било ОК у САД 1978., није ОК данас, поготово неће бити ОК сутра, када већ, рецимо од 2030., хиспано-афроамеричка популација достигне бројку преко половине укупног становништва. Тада ће се писати и нова историја САД, и још многе ствари, па ће и многи од назива доживети сличну судбину.

Comments are closed.