Sve što znamo i ne znamo o bojkotu koji je zaustavio NBA ligu: Zašto baš Milvoki, koliko novca će igrači izgubiti i hoće li se liga uopšte nastaviti?

3
Foto: Profimedia

Neplanirani prekidi američkih profesionalnih liga prava su retkost, a osim 11. septembra, velikih prirodnih nepogoda i koronavirusa, do sada nije bilo događaja koji bi mogao da izazove bojkot.

Ipak, sinoć su Milvoki Baksi “povukli nogu”, a za njima su krenule i druge NBA ekipe, zatim je liga donela odluku o odlaganju, a povedeni njihovim primerom isto su uradili i MLB, MLS i WNBA.

Događaj koji je sve to izazvao jeste pucnjava koja se dogodila u Viskonsinu – na 31 milju od trening centra Baksa – kada je policija ustrelila Džejkoba Beljka sa sedam hitaca u prisustvu dece.

To je bila kap koja je prelila čašu nakon ubistva Džordža Flojda koje je izazvalo velike anti-rasne nerede.

“Iako postoji potreba da se napravi korenita promena, do toga nije došlo, apsolutno ništa nije urađeno. Zato nam danas košarka nije u fokusu”, pisalo je u saopštenju Baksa, prenosi ESPN.

Milvoki je direktno pogođen brutalnom reakcijom policije, a jedan od njihovih igrača – Sterlin Braun – i sam je ranije bio žrtva brutalnosti.

On je 26. januara 2018. godine oboren na zemlju od strane i protiv njega je upotrebljen šoker i to sve zbog parkinga.

Nakon odluke NBA lige da odloži nastavak plej-ofa, u bablu je održan sastanak igrača, a tom prilikom su Lejkersi i Klipersi zatražili da se sezona prekine.

To se nikada ranije nije dogodilo. Jedina slična situacija bila je blizu eskalacije 2014. godine, kada igrači Klipersa i Golden Stejt Voriorsa nisu želeli da igraju četvrtu i petu utakmicu svoje serije, zbog rasističkih izjava vlasnika Klipersa, a sve je rešeno tako što je komesar lige Adam Silver doživotno suspendovao Donalda Sterlinga.

Liga je saopštila da do otkazivanja utakmica neće doći, a u ovom slučaju nije moguće primeniti pravilo koje podrazumeva da tim koji je bojkotovao automatski gubi seriju i plaća kaznu od 5 miliona dolara.

Kakve bi konsekvence mogli da snose igrači zbog odluke da bojkotuju utakmice?

Kada je pravljen kolektivni ugovor sa njima pred početak babla, dogovoreno je da ukoliko odluče da ne igraju iz nekog nerazumnog ili neopravdanog razloga, njihova plata može biti umanjena. Ipak postavljen je uslov od 14 odigranih utakmica.

Tako bi igračima Lejkersa koji su odigrali 12 utakmica od početka babla bila umanjena plata preostale dve utakmice – u slučaju Lebrona Džejmsa, plata od 37,4 miliona dolara bila bi umanjena za 667 hiljada dolara.

Međutim, kada se u to uračunaju sva prethodno dogovorena umanjenja, Lebron bi mogao da izgubi osam miliona dolara.

U čitavu ovu priču upliće se i želja igrača da se napravi reset tog kolektivnog ugovora, a u dosadašnje opcije i moguće scenarije nikada nije uključena mogućnost prevremenog prekida sezone zbog štrajka igrača.

3 KOMENTARA

  1. Нисам приметио да се Србија придружила Резолуцији ЕУ о стању у САД поводом овог случаја (које иначе, у добром лицемерном стилу ЕУ. и нема), али се зато придружила Резолуцији ЕУ о стању у Белорусији. Ако сте се на овај начин одужили Лукашенку за онај дан када је прекинуо бомбардовање. својим доласком, и баш сте они који знају да узврате. Стање у Белорусији је тако како је, и са ове адресе није потребно заузимати било коју страну. А ако већ то мислите да радите, онда сте, рецимо, пропустили “жуте прслуке”, увелико.

  2. ” u bablu je održan sastanak igrača”
    ——————–

    У чему?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

Comments are closed.