Sve što treba da znate o Apple TV Plus: Koliko košta, kakve filmove i serije nudi, ko su zvezde koje ga promovišu… (Samo, hoćemo li moći da legalno gledamo u Srbiji?)

0

Apple danas pokreće Apple TV Plus, striming platformu koja će biti direktan konkurent Netflixu i Amazon Prime-u na kojoj će gledaoci po ceni od 5 dolara mesečno moći da gledaju originalni sadržaj. Oni koji kupe novi Apple gedžet (iPhone, iPad, Apple TV, iPod Touch ili Mac, u Apple Store-u ili kod ovlašćenih prodavaca), besplatno će moći da gledaju TV Plus čitavih godinu dana, dok je za druge gledaoce predviđen probni period od sedam dana.

Platforma se pokreće sa devet originalnih naslova, a Apple najviše polaže na The Morning Show, dramu sa Riz Viderspun i Dženifer Aniston u glavnim ulogama koja za dve sezone raspolaže budžetom od čak 300 miliona dolara. Utisci su – zasad makar – pomešani: Metacritic i Rotten Tomatoes seriji daju skor od 59 odsto.

Ženski deo publike, ako je sudeći po komentarima na društvenim mrežama, najviše je zainteresovao postapokaliptični triler See u kojem glavnu ulogu tumači Džejson Momoa koji je u čuvenoj “Igri prestola” odigrao još čuvenijeg Kala Drogoa, mada su reakcije sveukupno na ne baš zavidnom nivou: 38 odsto na Metacriticu i 44 na Rotten Tomatoes.

Bolje se kotiraju Dickinson, komedija o pesnikinji Emili Dikinson sa Hejli Stajnfild u glavnoj ulozi, i For All Mankind, alternativna interpretacija priče o trci u svemir. I Dickinson i For All Mankind prebacuju 80 odsto na Rotten Tomatoes.

U ponudi se po pokretanju platforme nalaze i spinof Sesame Street-a, Helpsters; dečiji program Ghostwriter; animirana serija Snoopy in Space; i The Elephant Queen, dokumentarni film.

U narednih nekoliko meseci, Apple će ponuditi još pet naslova: Servant (triler režisera koji je radio Sixth Sense), Truth Be Told (mešavina misterije i drame), Little America, The Banker (film zasnovan na istinitoj priči u kojem će igrati Semjuel L. Džekson) i Hala (film u produkciji Džejde Pinket Smit koji je prikazan na Sandens festivalu).

Tim Kuk se nije pravio skroman, pa je u martu Apple TV Plus opisao kao “nešto što nikada ranije nije viđeno”.

Važne stvari su da Apple TV Plus neće sadržati reklame, kao ni Netflix, ali za razliku od Netflixa neće – što je još važnije – nuditi čitave sezone originalnih serija; to praktično znači – ništa od bindžovanja na kakvo smo navikli. “Većina” Apple TV Plus serija prikazivaće se na nedeljnom nivou, ali će prve tri epizode biti dostupne odmah.

Apple TV Plus nalaziće se i u okviru Apple TV aplikacije, pored video pretplata na HBO ili Starz. (Ne i Netflix, doduše.)

Platforma će biti dostupna u više od 100 zemalja, a originalni sadržaj dostupan u rezolucijama 4K, HDR, Dolby Vision. Većina naslova nudiće i Dolby Atmos zvuk.

Zasad nije poznato da li je među tim državama i Srbija, ali sudeći po odnosu koji Apple ima prema nama – od “domaćeg” AppStorea pa nadalje – to je ipak teško očekivati. Možda se u petak predveče i prijatno iznenadimo…

Takođe, Apple neće imati “bibilioteku” licenciranih serija i filmova kakvu imaju Netflix i Prime, što znači da se na ovoj platformi mogu gledati isključivo originalni sadržaji.

Cena je niža od one koju ima Netflix, u rangu sa niche platformama, a iako je potpuno uobičajena free trial ponuda, u ovom slučaju je neobično duga; ipak, Apple je i ovaj potez dobro promislio, pošto je ovakav model već testirao sa Apple Music kada je, po pokretanju, ponuđeno besplatno korišćenje platforme šest meseci, i Apple Music je potom postao druga najpopularnija muzička platforma na svetu po broju pretplatnika, odmah iza Spotify.

Originalni sadržaj biće titlovan ili dabovan na ukupno 40 jezika, a platforma će ponuditi i audio opise na osam jezika.

Sadržaj će moći da se emituje na svim Apple uređajima sa novom Apple TV aplikacijom, ali će biti dostupan i na uređajima konkurentnih proizvođača. Apple TV aplikacija je već dostupna na Samsunogovom smart TV-u, a ove godine trebalo bi da bude dostupna i na Roku, Amazonovom Fire TV uređajima, i smart televizorima iz kompanija Sony, LG i Vizio. Pretplatnici će moći da gledaju Apple TV Plus i na tv.apple.com.

Aplikacija Apple TV, međutim, nije dostupna na mobilnim uređajima mimo iPhone-a i iPad-a. To znači da će pretplatnici Apple TV Plus koji nemaju Apple mobilne telefone – odnosno imaju Android – morati da strimuju sadržaj preko web-a, umesto putem aplikacije.

Još uvek je nepoznato kada će Apple objaviti i drugi originalni sadržaj koji je najavljen: Mythic Quest, komediju tvoraca serije It’s Always Sunny in Philadelphia; Amazing Stories, antologiju Stivena Spilberga; i Central Park, animirani mjuzikl.

Kompanija je u oktobru najavila još jedan projekat: triler pod imenom Lisey’s Story sa Klajvom Ovenom i Džulijen Mur u glavnim ulogama, a potpisan je i ekskluzivni ugovor sa Alfonsom Kuaronom za prvi televizijski projekat poznatog reditelja.

O filmovima još uvek nije poznato previše detalja, u svakom slučaju, osim da će u partnerstvu sa studiom A24, poznatom pod filmovima Ex Machina, Moonlight i Room, biti snimljen On the Rocks sa Bilom Marejem i Rašidom Džouns u glavnim ulogama, a pod rediteljskom palicom Sofije Kopole.

Sredinom oktobra u okviru ovog partnerstva najavljen je i film The Sky Is Everywhere, zasnovan na romanu Džendi Nelson o tinejdžerki koja se bori sa smrću sestre i “slučajno se zaljubljuje”. Režija je prepuštena eksperimentalnoj rediteljki Džozefin Deker.

Prema pisanju medija, Apple već unajmljuje stratege koji će osmisliti kampanje za prestižne nagrade poput Oskara i Emija, a iako su trenutno glavni konkurenti Apple TV Plusu visokokvalitetne produkcije platformi Netflix, Amazon Prime i Hulu, upravo će Amazon Channels biti ključni rival ukoliko se Apple proširi i na druge digitalne mreže.

Apple jeste gigant u potpuno drugom domenu (gedžeta, pre svega) i mnogi se pitaju otkuda nastojanja da kompanija postane Netflix. Ipak, i ovde je reč o dobro promišljenom potezu: originalni sadržaj koji će kompanija ponuditi u okviru Apple TV Plusa imaće krucijalni značaj u podsticanju prodaje gedžeta: iPhone je i dalje najvažniji proizvod kompanije Apple i čini polovinu prihoda od prodaje, a odigrao je važnu ulogu u nastojanjima da Apple postane prva američka kompanija teška bilion dolara.