“Sve što je Vučić rekao jesu naši stavovi, da li je on za Dodika onda izdajnik”: Reakcija opozicije iz RS na sastanak Vučića i Dodika

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je danas da sve što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao posle sastanka sa srpskim članovom Predsedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, je politika koju sprovodi i za koju se bori SDS.

Šarović je naveo da predsednik Srbije zahteva “racionalan i pragmatičan pristup”, dodavši da je sve to SDS tražio od aktuelne vlasti, nasuprot politici “galame i pesnica”.

“Upravo Vučić je naglasio da razgovor nema alternativu i da se mora voditi dijalog sa Bošnjacima, a za istu izjavu ovih dana iz tabora SNSD-a orkestrirano smo etiketirani kao ‘izdajnici’. Je li onda po njima možda i predsjednik Vučić izdajnik”, upitao je on.

Dodao je da je SDS isto tako upozoravao “da se ostavimo snova o pobedi nad drugim narodima, jer je pobeda razgovor o budućnosti” i da je “jednako najvažnim isticao da se Republika Srpska može čuvati samo u miru, konkretnim radom i napretkom”.

Prema njegovim rečima, posebno je zanimljivo da je fokus sastanka Dodika i Vučića bio na rešavanju “pitanja šuma i zemljišta” što su, kako je naveo, upravo pitanja čije rešavanje je SDS tražio u Narodnoj skupštini RS.

Šarović je kazao da je najavio razgovore sa međunarodnim predstavnicima o situaciji u BiH.

“To su isti oni kojima Dodik upućuje najprizemnije poruke i za koje hoće da nas uveri da čak i ne postoje i nemaju nikakvu ulogu”, istakao je predsednik SDS-a.

Rekao je da je zanimljivo da su se ove Vučićeve izjave čule samo sat nakon što je SNSD-ov ministar Staša Košarac izjavio da je protiv iste te “pametne politike”.

“Sasvim je jasno da imamo posla sa haotičnom vlašću koja srlja i nema nikakav ozbiljan plan, već vuče jednostrane, neprimerene poteze, bez širih konsultacija, i što je najgore – unosi strah u javnosti Republike Srpske zbog uvlačenja u konflikte i pretnje ratom”, upozorio je Šarović.

On je ocenio da se pokazalo da je politika SDS-a “normalna, razumna i pametna politika, koja vodi računa o interesima Republike Srpske na najbolji mogući način” i da je to, kako je ocenio, “jasno uvideo i prepoznao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić”.