Bajden o završetku “američkog večitog rata”: Prihvatanje odgovornosti, “drugačiji svet” i “novi nacionalni interes SAD”

0

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden obratio se naciji prvi put nakon zvaničnog povlačenja američkih trupa iz Avganistana, nakon skoro dvadeset godina.

“Završili smo jedan od najvećih avio-transporta u istoriji”, rekao je Bajden na početku obraćanja u Beloj kući, a prenosi BBC.

“Nijedna nacija u istoriji nikada nije učinila ništa slično. Samo su Sjedinjene Države imale kapacitet, volju i sposobnost da to učine”, naglasio je Bajden, ponavljajući nešto što je rekao i u svom prvom obraćanju nakon pada Kabula pod kontrolu talibana.

Zahvalio se američkim vojnicima na evakuaciji više od 120.000 ljudi iz Avganistana.

„Taj broj je dvostruko veći od onoga što je većina stručnjaka mislila da je moguće“, rekao je Bajden.

Ponovio je da operacija ne bi bila moguća bez “veštine, hrabrosti i nesebičnosti” američkih trupa, diplomata i obaveštajnog osoblja.

„Učinili su to suočeni sa gomilom problema, uprkos pretnji Islamske države…”, naglasio je Bajden.

Trinaest američkih vojnika je poginulo tokom evakuacije, a njih dvadeset je ranjeno, kada je ispred aerodroma u Kabulu bombaš samoubica aktivirao eksploziv. Ukupno je poginulo najmanje 170 ljudi.

Bajden je priznao da se avganistanska vojska srušila brže nego što se očekivalo.

„Naložio sam našem timu za nacionalnu bezbednost da se pripremi za svaku mogućnost, čak i za tu. Bili smo spremni, čak i kada je postalo očigledno da se avganistanske snage bezbednosti nisu držale onoliko dugo koliko bilo očekivano”, rekao je Bajden.

Bajden je rekao da prihvata odgovornost za odluku o povlačenju iz Avganistana, dodajući da veruje da duži ostanak nije bio opcija.

“Isporučili smo pravdu Osami Bin Ladenu pre više od jedne decenije. Al Kaida je desetkovana”, rekao je Bajden.

Poručio je da je “ovo novi svet” i da postoje pretnje od Al Šababa i Islamske države.

“Ne verujem da se bezbednost i sigurnost Amerike povećava raspoređivanjem na hiljade vojnika i trošenjem milijardi u Avganistanu”, naglasio je američki predsednik.

On kaže da se američka strategija u budućnosti mora promeniti i da nije nužno da imaju imaju trupe na terenu za borbu protiv terorizma.

„Napadali smo Islamsku državu iz daljine (dronovima) nekoliko dana nakon što su ubili 13 pripadnika naše vojske i desetine nevinih Avganistanaca”, i obratio se direktno Islamskoj državi: “Još nismo završili sa vama.”

Istakao je da je izbor sa kojim se suočio bio između povlačenja trupa ili eskalacije sukoba

Kako je naglasio, nije imao nameru da „produži ovaj večni rat“ i nastavi sa njegovim “večnim postojanjem”.

Istakao je i da se “sve promenilo” nakon što se njegov “prethodnik dogovorio sa talibanima”, aludirajući na dogovor Donalda Trampa i talibanskih vođa. Za one koji žele “treću deceniju rata”, rekao je, ključno je pogledati šta je “vitalni nacionalni interes”.

“A nacionalni interes SAD da obezbedi da Avganistan više nikada ne bude iskorišćen kao poligon za napad na SAD”, naglasio je američki predsednik.

“Teroristička pretnje sada dolaze sa mnogih drugih lokacija širom sveta”, zaključio je Bajden.