“Svaki deseti stanovnik naše zemlje sa pravom glasa je član SNS. Mi smo jednopartijska država…”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Srbija “jednopartijska država u kojoj više nema demokratskog poretka” i uporedio situaciju u Srbiji sa situacijom u Belorusiji.

“Srbija je danas u očima demokratskog sveta balkanska Belorusija. Mi smo, nažalost, jednopartijska država, i to nije preterivanje. SNS je, po broju članova, verovali ili ne, najveća stranka u Evropi”, rekao je Jeremić u diskusiji “Doprinos privatnog sektora održivom razvoju u EU i državama kandidatima za članstvo u EU u jugoistočnoj Evropi”.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, Jeremić je rekao da medjunarodno priznate organizacije koje prate stanje demokratije širom sveta, Srbiju više ne svrstavaju u države sa demokratskim poretkom i podsetio da je “Fridom haus” Srbiju svrstao u red “delimično slobodnih država” i označio je kao “hibridni režim”, prvi put od 2000. godine i okončanja vlasti Slobodana Miloševića.

On je dodao da stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima 730.000 članova, što znači da je svaki deseti stanovnik Srbije sa pravom glasa član te partije, a da je na drugom mestu u Evropi nemački CDU kancelarke Angele Merkel, koji ima oko 400.000 članova.

Prema njegovim rečima, u Srbiji vlast kontroliše sve, kao i privatni sektor, i ocenio da sa takvom vlašću ne postoji “ni najmanja mogućnost da do 2030. godine dostigne ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija”, čije bi ispunjenje značilo dobrobit za sve gradjane.

“Nadu bi moglo da predstavlja angažovanje investitora iz Evropske unije, SAD i Kine – tako što bi u Srbiji poslovali u skladu sa dostizanjem ciljeva održivog razvoja, dakle u skladu sa opštim normama koje se podrazumevaju u njihovim domaćim jurisdikcijama. Spoljni diplomatski uticaj na poboljšanje pravila poslovanja u Srbiji bi takodje mogao biti od pomoći”, rekao je on.

Diskusija je održana video konferencijskom vezom, a organizovao je prestižni američki Centar “Kozmetski”, u saradnji sa Univerzitetom Teksas u Ostinu.

Pored Jeremića, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, na konferenciji o situaciji na Zapadnom Balkanu učestvovali su i predstavnici UN, profesori univerziteta u Bostonu i Atini, kao i ambasadorka Crne Gore u UN Milica Pejanović Djurišić, ambasador Hrvatske u SAD Pjer Šimunović, kao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj.

1 KOMENTAR

  1. Ситуацију у Србији и ситуацију у Белорусији, може да поистовети само крајње злонамеран човек. Биће да по Јеремнћевим тврдњама и џипови лете у ваздух у Минску ! Са друге стране, ове две земље опет не могу да се пореде из разлога што је генеза постанка и доласка аутократе Лукашенка на власт дијаметрално супротна од доласка и борбе за останак на власти било кога од аутократа у Србији. Да би поредио ове две државе, ти би то требао да радиш из затвора, у коме би морао дуго да лежиш у букагијама (и свакако, не само ти). Лукашенко је тих ’90. дошао на власт из комитета за борбу против корупције. Похватао и позатварао све оне који су за циљ приватизације имали обичну пљачку, а све остале “бизнисмене” натерао да плате разлику, за сва приватизована предузећа. Са ким онда њега поредити ? Ко је тај у Србији ко је ово овако спровео, па да кажемо, ето Србија је данас исто што и Белорусија ?

Comments are closed.