Švajcarski list „Tagesancajger“ piše o napadima na predsednika SANU Vladimira Kostića. On je, ocenjuje list, verovatno prvi predsednik Akademije koji ne gaji kult nacionalizma, već preispitivanja, prenosi Dojče vele.

„Vladimir Kostić je predsednik Srpske akademije nauka, koja je nekad bila leglo nacionalizma. Taj neurolog suočava svoje sunarodnike sa neprijatnim istinama – i zato trpi žestoke napade“, piše švajcarski Tagesancajger u tekstu pod naslovom: „Neurolog koji ide nacionalistima na živce“.

„Smrad – to je još najnevinija uvreda koja se ovih dana čula na račun Vladimira Kostića. Odaslao ju je jedan mladi bokser, sin poznatog ratnog zločinca“, piše švajcarski list o uvredama Veljka Ražnatovića na račun predsednika SANU.

„Ostale psovke bile su toliko vulgarne da bi ih se stideli i u balkanskim kafanama. Samozvani novinari sa pseudopatriotskim nagonima prebacuju Kostiću veleizdaju“, navodi se u tekstu.

Novinar Tagesancajgera Enver Robeli piše da je hajku protiv Kostića izazvao nedavni intervju u kojem je ovaj branio svoju izjavu staru pet godina.

„Tada je prekršio jedan tabu: Kostić je rekao da je nezavisnost Kosova nepovratna“, da bi to neko trebalo da kaže narodu i da je jedina politička mudrost dostojanstveno se pomiriti sa gubitkom Kosova“, piše ovaj novinar.

List opisuje Kostića kao „verovatno prvog predsednika Akademije osnovane 1886. godine koji ne želi da bude kultna ličnost nacionalista, već neguje preispitivanje i samokritični diskurs“. 

„Srpska akademija je imala razornu ulogu osamdesetih godina, neposredno pred krvavi raspad Jugoslavije. U čuvenom, i ubrzo zloglasnom ‘Memorandumu’ koji je javno cirkulisao 1986. godine, velikosrpski osvajački nacionalizam je umivan, a nasilje protiv drugih naroda legitimisano, kako je to utvrdio istoričar Nenad Stefanov koji predaje u Nemačkoj“, piše Tagesancajger:

„Tada su akademici izmaštali optužbu da Srbi u socijalističkoj Jugoslaviji trpe ‘genocid’. Takva histerična retorika je mobilisala nacionalističke huškače u drugim delovima Jugoslavije. Do danas se srpska Akademija nije distancirala od tog dokumenta. Ni Kostić nije načisto sa tim tamnim poglavljem prošlosti.“

No aktuelni predsednik SANU se često kritički oglašava o aktuelnom političkom stanju u Srbiji, piše dalje list.

„Kostić kaže da njegovi sunarodnici opsesivno ponavljaju greške iz prošlosti i dopuštaju personalizaciju politike kroz ‘figuru vođe’. Rečenica je usmerena na šefa države Aleksandra Vučića.“

Novinar Enver Robeli podseća da da je na junskim izborima „autokrata“ ubedljivo pobedio, te da ima dvotrećinsku većinu u parlamentu.

„Izlazak na birališta bojkotovala je većina opozicionih partija koje predvode zavađeni i nesposobni lideri. Srbija je faktički postala jednopartijska država“, piše Robeli.

U tekstu se dodaje da Vučić kontroliše „skoro sve medije u zemlji i godinama odbija televizijske duele sa rivalima“.

„Neometan od voditelja, Vučić u prajm-tajmu raspaljuje po političkim protivnicima i kritičarima. Priča da su oni neprijatelji, izdajnici, ljudi loših namera i ispostave stranih sila, koji žele da unište Srbiju i njegovu porodicu, ali da je ‘narod’ odavno prozreo tu bandu pa veruje samo njemu, Vučiću Velikom.“

„Tako propagandna mašina radi nedelju za nedeljom. Vučić na svim kanalima“, piše Robeli.

„U zapadne integracije zemlje skoro niko više ne veruje, a verovatno ponajmanje Aleksandar Vučić. Evropska unija ionako ne želi u klubu drugog Viktora Orbana, koji inkasira dobrodošle novce EU, a stalno peva panegirike u čast Vladimiru Putinu ili Siju Đinpingu“, navodi ovaj novinar.

U tekstu švajcarskih novina se dodaje da predsednik SANU Kostić stvari vidi drukčije, da je za njega Kina „predaleko“, a Rusiji svuda trebaju „korisni idioti“, te da Srbija pripada Evropi.

„Kostić u nastupima ne izgleda deprimirano, već borbeno. ‘Niko me ne može ubediti da sam izdajnik’, kaže sa mrvom samoironije. Ne može biti dijaloga i dogovora u društvu u kojem su najvažnije institucije uništene i ponižene, kaže Kostić. Ostaju samo konfuzija, farsa i agresija. Ili beg u literaturu. Kostić najradije čita ruskog klasika i lekara Antona Čehova“, zaključak je teksta u švajsccarskom listu Tagesancajger.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Komentar(1)

  1. Жика
    15. januara 2021. 22:15

    Чудна случајност да ово за швајцарске новине пише Енвер Робели.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.