Od ove sedmice broj slučajeva korona-zaraze u Švajcarskoj ponovo raste, javlja Švajcarska radio-televizija (SRF). „Među novozaraženima su, prema podacima Saveznog ministarstva zdravlja (BAG), ’uvezeni’ slučajevi iz inostranstva, posebno iz Srbije“, prenosi SRF na svom internet-portalu.

Druge zemlje se ne spominju izričito u izveštaju BAG – ali to je trebalo učiniti, ocenjuje za SRF ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić. „Ja sam za to da se uporede podaci iz čitavog regiona ili iz susednih država“. Bradić dodaje da broj zaraženih u Srbiji trenutno jeste veći i kao mogući razlog navodi i sportske manifestacije. „Pred publikom su odigrane dve fudbalske utakmice i jedan teniski turnir“, objašnjava ambasador Srbije, piše Dojče vele.

„Švajcarske službe sada razmatraju da li bi putnike iz Srbije prilikom prelaska granice trebalo posebno kontrolisati, recimo merenjem temperature“, piše SRF i dodaje: „Legitimno je pravo švajcarskih vlasti da preduzme najbolje mere. To važi i u obrnutom slučaju. Tako je u martu Švajcarska bila među prvim zemljama čijim građanima je srpska vlada zabranila ulazak u svoju zemlju“.

Pod naslom „Da li je Srbija novo korona žarište“, o „uvezenim“ slučajevima zaraze iz Srbije piše i švajcarski tabloid Blik. „Ukupno je u poslednje dve sedmice sedam osoba ušlo u zemlju iz Srbije – avionom ili kopnenim putem – koji su kasnije bili pozitivni na testu. Prema podacima Saveznog ministarstva zdravlja, svih sedam osoba imaju prebivalište u Švajcarskoj“, piše Blik.

List prenosi i da je vlada Srbije sada suočena sa optužbama da je manipulisala brojkama zaraženih. „Ugledna mreža istraživačkih novinara BIRN objavila je šokantne brojke. Tako je do početka juna od korone zaista umrlo 632 ljudi, zvaničan broj je bio 244. Poslednjih nedelja dnevno se zarazi preko 300 osoba, trostruko više nego što je zvanično saopšteno“, navodi Blik.

Švajacarski tabloid piše i da u Srbiji nisu preduzete mere kao u Portugaliji, gde je u regionima s povećanim brojem novozaraženih ponovo uvedena neka vrsta lokdauna. „Umesto toga, održan je teniski turnir na kojem ne samo da se zarazio organizator i superzvezda Novak Đoković, već i drugi igrači. Srbija bi tako, strahuju mnogi, mogla da bude prva evropska zemlja koja će doživeti drugi korona-talas“, ocenjuje Blik.

Švajcarski portal 20 minuta piše da Srbija spada u kategoriju „narandžasti alarm“: „On važi za zemlje koje su premašile najveći broj slučajeva zaraze, ali gde je virus i dalje raširen i gde brojke stagniraju na visokom nivou. I za putnike iz drugih zemalja operativna grupa predlaže dvonedeljni karantin i testiranje. U tu kategoriju spadaju i Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo ili Albanija, za koju bi zbog velikog povećanja broja zaraženih mogao da važi najviši, crveni alarm.“

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentara

  1. Darko
    27. juna 2020. 07:25

    Zlatno doba. Izvoz nam radi punom parom.

  2. Bobby
    28. juna 2020. 12:31

    Када смо ми увезли случајеве са корона вирусом из Швајцарске, тако се о Швајцарској није писало.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.