“Tu nema ni 70 hiljada stvarnih glasova…”: Šta se dešavalo u DPS-u u izbornoj noći

0
Beta - AP Photo/Risto Bozovic

U onoj izbornoj noći kada je crnogorski DPS posle tri decenije ispuštao vlast iz ruku, kompletna pažnja je, ne samo u Crnoj Gori, bila usmerena na partijski štab ne bi li se videla i procenila svaka reakcija Mila Đukanovića i ostalih iz stranačkog rukovodstva.

Dovoljno je Đukanović iskusan da bi proklizao i nekim gestom – bar što se tiče nastupa u javnosti – ukazao na to šta dalje sledi. Nešto manje se iskazao dosadašnji premijer Duško Marković kome su u više navrata uhvatili snuždeno lice i oči zakucane u pod. Svestan da će, ipak, teret poraza najviše on poneti kao nosilac liste na izborima.

Apsurdno je možda to što se od velikog raskola u DPS-u i razlaza Momira i Mila, nije u crnogorskoj vlasti pojavio čovek koji bi makar potencijalno mogao da ima političku težinu dovoljnu da nasledi Đukanovića, kakvim se u jednom trenutku učinio Marković, da bi, eto, on kao nosilac liste doneo prvi poraz nakon trideset godina.

Ono što je najviše zanimalo javnost te večeri, naravno, nije bilo dostupno medijima. Dešavanja iza zatvorenih vrata u večeri kada se gubi vlast – nema sumnje da su neke tada izgovorene reči, za koje nikada sa sigurnošću nećemo znati, ucrtale budućnost ove stranke posle poraza.

Ono što imamo dostupno su svedočenja izvora iz vrha stranke, svakako anonimna, koja ukazuju da je DPS, ipak, pred ozbiljnim rascepom.

Podgoričke Vijesti su nam prenele saznanja od njihovih izvora da u rukovodstvu DPS-a strahuje da će doživeti sudbinu Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića koja je nakon gubitka vlasti pala na oko deset odsto biračkog tela.

“Činjenica da se Đukanović otarasio osoba koje su mu se suprotstavljale, sada ostavljaju partiju bez čoveka koji bi je mogao reformisati, kao što je to uradila Hrvatska demokratska zajednica u Hrvatskoj nakon Franja Tuđmana, pa je ostala na vrhu političke scene”, pišu Vijesti.

A da su odnosi u DPS-u zategnuti govore i informacije “Vijesti“ da je u izbornoj noći došlo do teških reči između između takozvanog starog i novog kadra i da je ta prepirka trajala sve dok se nije pojavio Milo Đukanović.

Izvor ovog lista kaže i da je potom došlo ohrabrivanje, da je ipak osvojeno pojedinačno najviše glasova, 140 hiljada, ali je na to Đukanović navodno odgovorio: “Tu nema ni 70 hiljada stvarnih glasova“.

Dalje se pojašnjava da se misli na očekivanu bazu u narednom periodu kada DPS više ne bude vršio vlast, kada se očekuje odliv dobrog dela članova i sigurnih glasača.

“U DPS-u navodno čak strahuju i da su neki sa poslaničke liste koji se nalaze među prvih 30 u pregovorima da napuste partiju”, navode Vijesti, uz informaciju da jedna od osnivačica DPS-a Milica Pejanović Đurišić planira osnivanje nove stranke.