Suzavac, šok bombe i vodeni topovi: Sukobi u Atini na kraju demonstracija protiv obavezne vakcinacije

0
Foto Beta(AP Photo/Yorgos Karahalis)

(Beta-AP) – Više hiljada Grka, protivnika vakcinacije protiv korona virusa, protestovalo je večeras u Atini, a pred kraj skupa je došlo do žestokih sukoba dela demonstranata i policije.

Pred kraj protesta na Trgu Sintagma, na kojem su govornici kritikovali planove vlade Kirijakosa Micotakisa da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i učenike, mladići su počeli da gadjaju policajce flašama, petardama i molotovljevim koktelima.

Policija, koja je procenila da se okupilo izmedju 7.000 i 8.000 demonstranata, odgovorila je suzavcem, šok bombama i vodenim topom.

Nasilni demonstranti su vredjali policajce i Micotakisa.

U Solunu je večeras protestovalo više od 10.000 protivnika obavezne vakcinacije koji su se mirno razišli na kraju skupa.

U Grčkoj je potpuno vakcinisano 5,7 od 10,7 miliona stanovnika, ali poslednjih nedelja dolazi do skoka broja novih infekcija i hospitalizacija.

Za to je najviše zaslužan izrazito zarazni delta soj korona virusa, a nove infekcije su mahom registrovane kod nevakcinisanih.

U sredu, 1. septembra ističe rok za vakcinaciju zdravstvenih radnika, koji će biti suspendovani sa posla ako odbiju da prime vakcinu. Da bi prisustvovali nastavi, učenici moraju da budu vakcinisani do 13. septembra kada škole počinju sa radom, dok nastavnici ne moraju.