Svetski čelnici dolaze danas u Oman da se sastanu sa novim sultanom te zemlje, imenovanim dan ranije posle smrti dugogodišnjeg vladara sultana Kabusa bin Saida.

Medju vodjama koji su stigli u glavni grad Omana, Maskat, da se sastanu sa novim vodjom sultanom Hajtamom bin Tarikom Al-Saidom su britanski premijer Boris Džonson i princ Čarls.

Takodje su došli i emir Kuvajta šejk Sabah al Ahmad al Sabah, emir Katara šeik Tamim bin Hamad Al Tani, Kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa i predsednik jemenske medjunarodno priznate vlade Abed Rabo Mansur Hadi.

Sultan Hajtam bio je ministar kulture Omana pre nego što je imenovan za naslednika sultana Kabusa, najdugovečnijeg bliskoistočnog monarha, čija smrt je objavljena juče. Sultan Kabus je umro 80. godini posle duge bolesti.

Šezdesetšestogodišnji sultan Hajtam obećao je da će slediti primer svog prethodnika u promovisanju mira i dijaloga na Bliskom Istoku. Oman je služio kao posrednik izmedju Irana i SAD koji prolaze kroz period povišene napetosti. Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif danas je takodje doputovao u Maskat da se sastane sa sultanom Hajtamom.

(Beta-AP)

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.