“Susreo se sa narodom otuđenim od vere, većina manastira je pretvorena u torove za stoku. Za kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora i postajala primer srpskoj crkvi i srpskom narodu”: Patrijarh Irinej o mitropolitu Amfilohiju

0
screenshot/RTS

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej posle služenja liturgije i opela mitropolitu Amfilohiju ispred Sabornog hrama u Podgorici je kazao da je mitropolit tamo “gde ćemo svi jednog dana biti”.

On je poručio da je mitropolit dolaskom na dužnost dočekao narod otuđen od vjere, prazne manastire bez monaštva…

“Uz pomoć Božju je krčio korov na njivi Gospodnjoj, obnavljajući ono što je napušteno”,kazao je Irinej.

“Mitropolit Amfilohije se po ustoličenju susreo sa neslućenim problemima. Susreo se sa narodom otuđenim od vere, većina manastira je pretvorena u torove za stoku”, rekao je patrijarh.

“Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora i postajala primer srpskoj crkvi i srpskom narodu. Sa mitropolitom Amfilohijem na čelu imala je snagu da se odupre svih izazovima. Bio je pokretač duhovnih obnova u Crnoj Gori, njegovo ime biće zlatnim slovima upisano u istoriju. On je u vrhu srpskog bogoslovlja našega vremena, cenjen je u celom pravoslavlju. U svojstvu predstavnika naše crkve učestvovao je na mnogobrojnim susretima u celom svetu. Vest o njegovom upokojenju brzo je stigla do svih pravoslavnih crkava. Svojim upokojenjem ostavlja veliku prazninu u životu naše crkve, posebno u Crnoj Gori. Otišao je u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije Crnoj Gori i srpskom narodu”, rekao je, između ostalog patrijarh srpski Irinej.