“Surovi, mračni dani za Izrael”: Podignuta optužnica protiv Netanjahua, za mito, prevaru i zloupotrebu položaja i poverenja

0
Foto: Profimedia

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit zvanično je optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja.

To je prvi put u istoriji jevrejske države da je aktuelni premijer optužen za mito, navode izraelski mediji, a prenosi N1.

Slučaj 4000 smatra se najozbiljnijim i tiče se navodnog dogovora o mitu izmedju Netanjahua i biznismena Šaula Eloviča koji kontroliše telekomunikacioni gigant Bezek i novinski sajt te kompanije.

Netanjahu je, prema optužnici, kao ministar komunikacija uticao na donošenje propisa od kojih je taj biznismen imao koristi u visini od 500 miliona dolara.

U zamenu za to Netanjahu i njegova supruga Sara su tražili da se o njima povoljno izveštava na novinskom sajtu Vala te kompanije.

Druga dva slučaja 1000 i 2000 tiču se skupih poklona, cigara i boca šampanjca, koje je Netanjahu dobijao od bogatih biznismena i dogovora sa izdavačem tiražnog lista da takodje povoljno izveštava o Netanjahuu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Netanjahu je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio i da je žrtva “lova na veštice” koji su organizovali mediji i policija.

Na kraju je do podizanja optužnice došlo.

“Dan u kojem vrhovni tužilac podiže optužnicu protiv aktuelnog premijera, težak je i tužan dan, za izraelsku javnost i za mene lično”, rekao je Mandelblit, a prenosi Gardijan.

I predsednik Reuven Rivlin složio se sa tom konstatacijom.

“Ovo su mračni, surovi dani koji će po tome ostati zapisani u istoriji Izraela”, rekao je Rivlin.

Nije poznato šta će nakon podizanja optužnice uraditi Netanjahu, a ankete pokazuju da više od 65 odsto ljudi smatra da bi trebalo da podnese ostavku na sve funkcije.