Šurda se borio za pravdu, a Giga Moravac izlazio na kraj sa smutljivcima. Danas su ih smenili novi junaci…: Siniša Pavić o svoja dva čuvena lika

1
Screenshot

Ako bih svoje serije smeštao u doba u koje sam ih pisao, onda bi “Vruć vetar” bio doba stabilne države, u kome je svaki Šurda mogao da se bori i izbori za pravdu, porodicu, za krov nad glavom i da odbrani svoju emociju i ljubav pred onima koji imaju više i mogu da sve to naruše, ispričao je proslavljeni scenarista Siniša Pavić u velikom intervjuu objavljenom u današnjoj Politici.

Pavić je pričao i o još jednom svom junaku, Gigi Moravcu.

“To je bio takav sistem u kome je lav, kakav je bio Giga, mogao i uspevao da se izbori sa smutljivcima i stubovima društva kakvi su bili Jataganac i Kurčubić”, rekao je Pavić, uz napomenu da je “Bolji život” govorio o vremenu kada je takav poredak počeo da nestaje, da se urušava.

“Simbole junaka svog doba, kakvi su bili Šurda i Giga Moravac, smenili su neki novi junaci vešti u prevari, siledžijstvu, stvaranju podzemlja i uništavanju institucija”, ispričao je Pavić za današnju Politiku.

1 KOMENTAR

  1. Teško.

    Šurda je slika i prilika lenjivca i neradnika koji je lagodno živeo na tuđim jaslama u doba komunizna.
    Nikakve tu pravde nije bilo, već samo detaljan prikaz lenčuge koja se traži.

    Mnogo je romantizovano ovo Pavićevo viđenje i daleko od istine.

Comments are closed.