Udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog Julija Navaljna izjavila je u današnjem obraćanju Evropskom parlamentu da smrt njenog supruga pokazuje da se može pregovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ona je rekla da, iako je konačno organizovana sahrana Navaljnog, nije sigurna da ruska policija neće hapsiti one koji dođu da se od njega oproste.

Aleksej Navaljni je, izjavila je, bio „mučen i gladan“, rekla je ona pred Evropskim parlamentom, 12 dana nakon smrti njenog supruga, glavnog Putinovog oponenta, u sibirskom zatvoru.

Navaljna kaže da je „ubistvo“ njenog supruga pokazalo javnosti da je „Putin sposoban za sve i da sa njim ne možete da pregovarate“.

Ona je zamolila da se održi minut ćutanja povodom dve godine od početka rata u Ukrajini koji je opisala „brutalnim i podmuklim“.

„Ali prošle su dve godine, mnogo je umora, mnogo krvi, mnogo razočaranja, a Putin nije otišao nigde“, rekla je Navaljna i dodala da su desetine miliona Rusa protiv Putina i da se ne sme dozvoliti da oni budu proganjani.

Navaljna dodaje da Putin mora da odgovara za ono što je uradio Rusiji, Ukrajini i njenom mužu.

„Moj muž neće videti lepu Rusiju budućnosti, ali moramo je mi videti“, kazala je ona.

Aleksej Navaljni biće sahranjen u Moskvi 1. marta, nakon što se njegov tim borio da pronađe pogrebno preduzeće koje će ga sahraniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.