Supruga Dvejna Vejda opisala susret sa neonacistima u Dubrovniku, gradonačelnik uputio otvoreno pismo: “Dubrovačka Republika je još davne 1416. zabranila trgovinu robljem…”

1

Holivudska glumica Gabrijel Junion-Vejd, supruga NBA zvezde Dvejna Vejda, u svojim novim memoarima opisala je neprijatno iskustvo koje je doživela u Hrvatskoj kada je bila na odmoru u Dubrovniku s prijateljima 2019. godine, prenosi hrvatski Index.hr.

U svojim novim memoarima “You Got Anything Stronger?” prisetila se incidenta koji je doživela sa društvom u jednom noćnom klubu.

“Želeli smo da imitiramo Serseine korake iz Igre prestola”, rekla je za “People” govoreći o popularnoj lokaciji u Dubrovniku gde je snimana spomenuta serija.

Umesto toga, doživela je, kako kaže, zastrašujući incident, koji je i danas potresa.

Glumica je sa prijateljima ušla u klub misleći da je gej bar, ali kada su se malo osvrnuli oko sebe, shvatili su da su okruženi ljudima koje su doživeli kao “neonaciste”, koji su ih odmah uplašili.

“Nikada nisam iskusila taj nivo mržnje i pretnje fizičkim nasiljem”, prisetila se Junion, koja kaže da ih je grupa nasilnika pratila ulicom kad su odlazili.

“Bilo je to tako zastrašujuće. A strah i adrenalin od onoga što se dogodilo ostavili su nas sve paralizovanim od straha.”

Gabrijel je dodala u svojoj ispovesti da se kao Afroamerikanka svaki dan suočava sa rasizmom.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je otvoreno pismo američkoj glumici.

“Poštovana gospođo Junion, nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vreme boravka u Dubrovniku doživeli neprijatno iskustvo gde ste, citiram ‘iskusili veliku količinu mržnje i pretnje nasiljem’, kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.

U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje lično, izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvek otvoren Grad u kom nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi. Dubrovnik je grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Evropi.

Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i istorije koja je na dubrovačkim stenama razvijana više od jednog veka. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin.

Štaviše, ponosni smo što našu bogatu istoriju krasi činjenica da je Dubrovačka Republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno pre nego što su to učinile Sjedinjene Američke Države i to uprkos činjenici što su glavne privredne grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštovanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam ‘slobode’ (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas.

Verujem da ste svesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju naneo veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći utisak kako pripadaju sistemu vrednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili. Dubrovnik je, naprotiv, grad koji je uvek prihvatao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini. Stoga nas je Vaš istup o događaju koji navodite kako se dogodio pre dve godine krajnje iznenadio, posebno iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji.

Stoga, poštovana gospođo Junion, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem gradu i upućujem Vam iskreno izvinjenje i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvek bio i biće u budućnosti grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima”, poručio je gradonačelnik Mato Franković.

1 KOMENTAR

  1. Udjite u Bronks ili u Atlantu (Dzordzija)pa ce te videti gostoprimstvo pomenutih osoba,samo sto ste beli.

Comments are closed.