Suplementi za rast mišića i mršavljenje izazvali teška oštećenja jetre, nekim pacijentima je bila potrebna tranplantacija

  0
  Foto Profimedia

  Povećava se broj pacijenata koji su primljeni u bolnicu u Australiji sa teškim povredama jetre izazvanim biljnim i dijetetskim suplementima za koje se tvrde da pospešuju rast mišića ili gubitak težine, a neki ljudi su pretpreli toliko ozbiljna oštećeni da im je bila neophodna transplantacija jetre, prenosi Gardijan.

  Studija koju je vodila dr Emili Neš iz Kraljevske bolnice Princ Alfred pregledala je bolničke kartone 184 odraslih osoba primljenih u austrlijski bolnicu Morou za gastroeneterologiju i centar za jetru sa povredom jetre izazvane lekovima između 2009. i 2020. Ona i njene kolege otkrili su rast slučajeva povreda jetre, povezanih sa biljnim i dijetetskim suplementima, se sa dva od 11 pacijenata (15%) tokom 2009–11, na 10 od 19 pacijenata (47%) tokom 2018–20.

  Povreda jetre usled predoziranja paracetamolom, široko korišćenim lekom za lečenje groznice i bolova, kao i antibioticima, česta je, a autori su tokom perioda ispitivanja pronašli 115 pacijenata sa povredom jetre izazvane lekovima povezanim sa paracetamolom.

  Od 69 sa povredom jetre koja nije uzrokovana paracetamolom, 19 slučajeva je uključivalo antibiotike, 15 biljnih i dijetetskih suplemenata, a ostatak protiv tuberkuloze ili lekove protiv raka.

  Preživljavanje bez transplantacije takođe je bilo gore za povredu jetrečiji uzrok nije paracetamol, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedeljak u časopisu Medical Journal of Australia.

  Koautor ovog rada, specijalistički hepatolog za transplantaciju dr. Ken Liu, rekao je da se oseća primoranim da sprovede studiju jer primećuje više pacijenata sa povredama jetre od lekova koji obično nisu povezani sa oštećenjem jetre.

  „Počeo sam da viđam povrede kod pacijenata koji su primljeni sa povredom jetre nakon upotrebe suplemenata za bodibilding za muškarce ili dodataka za mršavljenje kod žena“, rekao je.

  “Odlučio sam da bolje istražim kako bih utvrdio da li je tačna moja slutnja da više ovih supstanci uzrokuje ove povrede.”

  Liu i njegove kolege rekli su da je potreban stroži regulatorni nadzor nad suplementima i drugim alternativnim i prirodnim terapijama. Takođe su primetili da skoro polovina pacijenata sa ozbiljnom povredom jetre izazvane suplementima ima neevropsko etničko poreklo.

  Liu je rekao da je potrebno više kulturno odgovarajućeg obrazovanja u zajednici o rizicima suplemenata.

  Dr Ken Harvej, lekar i predsednik Društva prijatelja nauke u medicini, rekao je da je važno napomenuti da je Liuova studija ispitivala samo najteže slučajeve oštećenja jetre izazvanih suplementima i da je stvarna stopa štete verovatno mnogo veća.