Sukob Francuske i Nemačke oko nuklearki u EU: Izvor zelene energije ili opsanost i “apsolutno pogrešan” izbor…?

0
(Beta/Stefan Puchner/dpa via AP)

Evropska komisija je predložila planove da se deo gasa i nuklearne energije označi kao zelena, što je izazvalo kritike Nemačke, prenosi BBC.

U predlogu se tvrdi da su gas i nuklearna energija ključni za prelazak na čistiju energiju.

Međutim, nemački ministar životne sredine nazvao je plan „apsolutno pogrešnim“.

To dolazi mesecima nakon što su zemlje na klimatskom samitu “COP26” u Glazgovu obećale da će zadržati rast temperature na 1,5 stepeni Celzijusa.

„Neophodno je prepoznati da sektori fosilnog gasa i nuklearne energije mogu doprineti dekarbonizaciji privrede Unije“, navodi se u predlogu Komisije.

Prema predlogu, samo gasne i nuklearne elektrane sa najvišim standardima smatraće se zelenim. Nuklearna postrojenja bi takođe morala da imaju stroge planove za odlaganje otpada, dok bi gasna postrojenja imala ograničenje količine ugljen-dioksida koja se oslobađa po kilovat-satu proizvedene energije.

Ako većina članica EU podrži predlog, on će postati zakon od 2023. godine.

Francuska se navodno zalagala za uključivanje nuklearne energije. Zemlja se oslanja na nuklearnu energiju kao izvor svoje električne energije – 70 odsto električne energije dobijaju od “nuklearki”. Taj procenat će biti prepolovljen u narednih petnaest godina.

Francuska je takođe obećala da će smanjiti svoje oslanjanje na nuklearnu energiju zatvaranjem 12 nuklearnih reaktora do 2035. godine.

Ovaj potez je kritikovala Nemačka, koja je u procesu potpunog ukidanja nuklearne energije i koja ima samo nekoliko preostalih elektrana.

Nemačka ministarka životne sredine Štefi Lemke opisala je predlog kao “pogrešan”, dodajući da nuklearna energija može dovesti do ekoloških katastrofa i velikih količina nuklearnog otpada.