Sukob dvojice najvećih srpskih epidemiologa: Radovanović kaže da smo prošli najgore u regionu, Kon “sprema odgovor”

2
Foto Nedeljnik

Epidemiolog doktor Zoran Radovanović smatra da je Srbija prošla “najgore u regionu”, a svoj stav objasnio je u autorskom tekstu za Danas.

Taj tekst je ujedno bio i odgovor na pominjanje dr Radovanovića u jednoj od objava doktora Predraga Kona na društvenim mrežama, ali i na Konov tekst – “Imam više zamerki jer znam propuste” , koji je taj dnevni list objavio 20. maja.

“Desilo se ono što nije smelo da se desi: javno su se sučelila dva epidemiologa. Kolega Kon je u svoj tekst o neprijateljima, genocidu i Mengeleu neoprezno upleo mene sa mojim navodnim zabludama. Celog jučerašnjeg dana zvali su me iz bulevarskih medija da dam komentar i „priznam“ da li smo Peca i ja još uvek prijatelji. Odbio sam ih sve, sa jednim izuzetkom, ali sam prihvatio poziv iz lista Danas. Tako su nam se slike ovog jutra našle na naslovnoj strani. Lično mislim da je stručni deo Kriznog štaba imao preča posla, pre svega da brani svoj kredibilitet ugrožen ponavljanim kontradiktornim porukama, dezavuisanjem donetih stavova odlukama vlasti, pa naknadnim odricanjem od svojih stavova itd., ali šta je – tu je”, napisao je Radovanović na svom Fejsbuk nalogu.

U tom tekstu za Danas, Radovanović je između ostalog napisao:

“Nesporna je tvrdnja dr Kona da bi bez preduzimanja mera broj žrtava kovida 19 u Srbiji bio mnogo veći od zvanično evidentiranih skoro 250. Isto zapažanje važi za ceo svet. Valja, međutim, uočiti da smo prošli najgore u regionu: imali smo najrigoroznije mere, a najvišu stopu obolevanja. Ta nesrazmera je utoliko upadljivija što smo pribegavali vrlo restriktivnim kriterijumima za testiranje, zbog čega su, bar prvih sedmica, mnogi bolesnici sa tipičnom ili skoro tipičnom slikom bolesti ostajali netestirani.”

A onda je dr Kon ostavio komentar ispod Radovanovićeve objave na Fejsbuku.

“Dragi moj profesore, danas popodne ću Vam pripremiti odgovore. Nema ništa što nema odgovor. A zabluda postoji i odnosi se na činjenice da samo sa proglašenjem epidemije ne može da se direktno vrše nabavke, i to je jedino što nikada nećemo da se složimo. Život i događaji to pokazuju. Tumačenja raznih će uvek biti. Što se tiče najgorih i najboljih u regionu, to ću ostaviti za detaljne analize, iskreno čestitao sam Hrvatskoj čak i javno, ali će po metodologiji SZO naknadno da se vrši revizija svih smrtnih ishoda, a po broju i incidenciji Covid19 , kao i uvek zavisi od otkrića obolelih i testiranja. No u svakom slučaju mom najvećem učitelju želim UVEK sve najbolje i NIKADA neće razna gledišta da to poremete”, napisao je Kon.

2 KOMENTARA

  1. Svaki profesor bi trebao da bude ponosan da je odškolovao stručnjake koji su bolji od njega. Na koncu to je srž pedagogije. Nestvarati svoje manje uspešne kopije več one koji če ga višestruko nadmašiti… Ali sujeta ostarelog profesora je proradila jer je sve rađeno i urađeno bez njega i njegovih saveta. Uvređen profesor sada traži dlaku u jajetu umesto da je ponosan na svoje učenike…A, svoje viđenje o urađenom moraobi profesor PRVO da iznese u naučnom okruženju jer je to njegova finalna lekcja svojim učenicima… a ne prepucavanje u tabloidnim novinama.

  2. Profesor Radovanović je na početku epidemije lično govorio da ne treba upoređivati broj obolelih jer je različit broj testiranih osoba u regionu. Srbija ima preko 23,315 testiranih osoba na milion stanovnika a Hrvatska 14,141, definitivno broj obolelelih nije komparabilan, samo broj umrlih na milion stanovnika, a taj je broj za pohvalu. /izvor: Worldemetar, Coronavirus (Update) live/ Restriktivne mere koje su sprovedene u Srbiji u toku pandemije bile su kompenzacija za nespremnost, zanemarivanje veličine problema i bavljenje drugim prioritetima /izborna kampanja/ na samom početku pandemije. Pretpostavljam da će se po završetku epidemije analizirati i koliki je udeo obolelih /i umrlih/ naših zdravstvenih radnika od Covida, koji i do dana današnjeg rade puno radno vreme u jednoj opremi bez mogućnosti obavljanja fizioloških potreba. Do sada je broj umrlih lekara od Covida u Srbiji /koji su bili na svojim radnim zadacima/ u odnosu na ukupan broj umrlih znatno veći nego, na primer u Italiji. Nije mi poznato da li se vodi evidencija za naše srednje medicinsko osoblje u vezi broja umrlih od Corone.

Comments are closed.