Sudija Ustavnog suda: “Ne možemo čekati novu Skupštinu da bismo menjali Ustav…”

1
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

(Beta) – Sudija Ustavnog suda Vladan Petrov izjavio je da se na referendumu 16. januara o promeni Ustava menja isključivo deo koji se odnosi na pravosuđe i da je isključena bilo kakva mogućnost da se preko noći u akt unese nešto što se tiče bilo kog drugog pitanja, a pogotovo da se promeni Preambula o Kosovu i Metohiji.

“Garantujem da je ustavne amandmane pisala struka, a ne politika. Konačni sud će dati građani”, rekao je za Večernje novosti Petrov, koji je bio član radne grupe za izmenu Ustava.

Komentarišući poziv nekih stranaka građanima da glasaju protiv, Petrov je rekao da one “zameraju da je Skupština jedostranačka pa samim tim nelegitimna” i dodao da ne postoji nikakva garancija da bi na narednim izborima dobili Skupštinu suštinski drugačijeg političkog sastava.

“Da li to znači da se sa ustavnim promenama koje su neophodne radi jačanja vladavine prava i bolje sudske zaštite prava građana mora čekati dok parlament po nečijoj oceni ne postane dovoljlno pluralistički? I ko bi to imao pravo da ocenjuje, ako ne sami građani na izborima”, rekao je Petrov.

1 KOMENTAR

  1. Nažalost, stav uvaženog Sudije, takođe nema neophodan legitimitet, jer pretstavlja proizvod dosadašnje naopake prakse izbora sudske vlasti, koja je naklonjena izvršnoj. Zato i nema dobrog načina osim “novog početaka” za sve, bukvalno “sa ledine”.

Comments are closed.