Sud: Haradinaj u pritvoru, optužen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti

0
Foto Profimedia

(Beta) – Sud za zločine OVK u Hagu potvrdio je večeras da je potpredsednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj smešten u sudski pritvor u Sheveningenu.

Haradinaj, juče uhapšen u Prištini, optužen je za “krivična dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanje svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova”, navodi se u saopštenju.

Za ista krivična dela optužen je i predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati, koji je od sinoć u haškom pritvoru.

Kada će Gucati i Haradinaj prvi put biti izveden pred sudiju u Hagu biće objavljeno “u najskorije vreme”, saopštio je Sud.

Udruženje veterana OVK tvrdilo je da su mu proteklih dana nepoznate osobe dostavljale velike količine poverljivih dokumenata sa zaglavljem Specijalizovanih veća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu.

Tužilac Džek Smit upozorio je pre četiri dana da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogle otkriti ko su svedoci.

Smit je tada u saopštenju optužio Udruženje veterana OVK da se “više puta upustilo u aktivnosti koje su usmerene na miniranje adekvatne primene pravde”.

Iz Smitovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK poverljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, međutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu.

Tužilac je tada ukazao da su mnogi novinari na Kosovu “jasno rekli da takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde”.

Smit je naznačio da su novinari shvatili da bi “učestvovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova”.

“Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije”, upozorio je Smit.