O tome kako je preležao koronavirus, zašto lekari odlaze iz zemlje, o spomeniku Stefanu Nemanji, o eliti, intelektualcima, prvoj i drugoj Srbiji, izborima u Crnoj Gori, vakcini, jazu između siromašnih i bogatih, za novi broj Nedeljnika govorio je prvi čovek Srpske akademije nauka i umetnosti.

“Poslednja godina je pokazala koliko je zamor od ideoloških diskursa ili razočaranje u njih uzelo maha, diskursa koji su neprekidno uzmicali pred prevagom robovanja ‘mišljenju javnog mnjenja’”, ispričao je Vladimir Kostić za Nedeljnik.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

On navodi da je to dovelo do bizarnih preklapanja ili teško shvatljivih saveza, pa je za obične građane postalo teško da razaznaju granice između političkih aktera.

“Sa druge strane, u gargantuelovskom poduhvatu vakuumom je usisan veliki deo programa i ideja i postavljen na švedski sto jedne partije, bez obzira na njihovu povremenu inkopatibilnost ili nekonzistentnost. Stvoren je tako utisak, a ja iskreno verujem da to ipak nije tako, da su politički činioci postali naglašeno promiskuitetni, da su razlike nerelevantne i da se politika u parlamentarnoj demokratiji može voditi u potpunosti i van partija – da su one nužno zlo. Sada vidimo da ne može. Bojim se da će jedan od ključnih zadataka Srbije na stazi demokratije biti ponovna izgradnja kompletnog ideološkog dijapazona mogućnosti u političkoj ponudi. Zašto se bojim? Zbog straha od dužine takvog poduhvata”, rekao je Kostić za novi broj Nedeljnika.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. septembra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.