Dijareja i povraćanje mogu biti simptomi infekcije koronavirusom kod dece, pokazuju rezultati jedne naučne studije, a prenosi Gardijan.

Zvanične liste simptoma COVID-19 kod dece trenutno uključuju visoku temperaturu, učestali kašalj i gubitak čula mirisa ili ukusa.

Brojne studije na odraslima utvrdile su i druge simptome, poput bolova u mišićima, umora, konfuzije, bolova u grudima i stomačnih tegoba.

Naučna analiza „Imperial College London“ – koja je još u fazi istraživanja – otkrila je da se simptomi koronavirusa kod odraslih mogu razvrstati u šest grupa, a da gastrointestinalni problemi čine jednu grupu.

Međutim, naučnici Kraljevskog koledža u Belfastu tvrde da su mučnina i stomačne tegobe glavni simptomi COVID-19 kod dece.

„Dijareja i povraćanje su u našoj grupi bili češći od kašlja ili gubitka čula mirisa i ukusa“, rekao je jedan od autora studije dr Tom Voterfild.

„Ako želimo da dijagnostifikujemo infekciju kod dece, moramo uzeti u obzir i stomačne tegobe, kao i mučninu, a ne samo respiratorne simptome“, dodao je on.

Voterfild je naglasio da je procenat pozitivnih na broj testiranih, na osnovu tri utvrđena simptoma koronavirusa kod dece, oko 76 odsto, dok bi dodavanjem gastrointestinalnih tegoba na listu simptoma, koronavirus bio identifikovan u 97 odsto slučajeva.

Studija se odvijala tokom proleća, trajala je duže od tri meseca i u njoj je učestvovalo oko 900 dece starosti do 15 godina. Nijedan slučaj nije zahtevao hospitalizaciju.

Urađeni su testovi na antitela krvnom analizom, a takođe su prikupljeni podaci o tome da li su deca imala neke od simptoma. Presudno za istraživanje, ove informacije su prikupljene pre otkrivanja rezultata analize antitela na COVID-19.

Istraživači su otkrili da je 6,9 odsto ispitivanih razvilo antitela na koronavirus – što sugeriše da su preležali bolest – dok je među njima oko 50 odsto razvilo neke od simptoma.

U najvećem broju slučajeva radilo se o temperaturi (31 odsto), glavobolji (18 odsto) i gastrointestinalnim tegobama – dijareja, povraćanje i grčevi u stomaku (19 odsto).

Iako je samo 34 dece razvilo simptome bolesti, Voterfild je naglasio da su nalazi do kojih je došao njegov istraživački tim važni, ne samo zbog toga što je otkriveno da su „dijareja i povraćanje jasni i očigledni simptomi“.

„Ova studija bi trebalo da uveri roditelje da će mnoga deca biti prehlađena tokom zime, ali da to ne znači da su pozitivni na koronu“, rekao je Voterfild.

Profesor dr Tim Spektor sa Kraljevskog koledža u Londonu je rekao da su ovi nalazi bazirani prethodnim istraživanjem njegovog tima.

„Naši podaci o skoro 250.000 dece, prikupljanih putem apilkacija za proučavanje simptoma COVID-19, sugerisali su da mlađe osobe koje su pozitivne na koronavirus imaju ili mogu razviti širok spektar simptoma bolesti, pri čemu kašalj nije učestao kao kod odraslih“, rekao je dr Spektor.

„Takođe, vidimo da se stomačni problemi i gubitak apetita javljaju često kao i klasična groznica“ dodao je on.

Dr Spektor je naglasio da su gastrointestinalni problemi primećini i kod odraslih, ali da su oni učestaliji kod dece, u poređenju sa ostalim simptomima.

Profesor imunologije na „Imperial College London“ dr Deni Altman je naglasio kako bi bilo korisno da se ovi nalazi unesu u kontrolnu listu simptoma.

„Ovo su značajne studije koje nam ukazuju da bi gastrointestinalne simptome trebalo dodati među kriterijume koji definišu slučaj COVID-19“, rekao je dr Altman.

„Ovo će biti veoma važno tokom narednih nedelja, jer će nam biti potreban najviši nivo nadzora, kako ne bi došlo do epidemije među decom koja ponovo pohađaju nastavu u školama“, zaključio je dr Altman.

(Gardijan)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-451-od-3-septembra/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.