Samo zato što ste mladi, ne znači da koronavirus neće uticati na vas ukoliko se zarazite.

Mlade osobe koje su imale blaži oblik koronavirusa mogu i dalje da trpe dugotrajne promene na krvnim sudovima, prema maloj novoj studiji.

Iako SARS-CoV-2 prvenstveno utiče na pluća i posebno je opasan za starije osobe, sve je više istraživanja koja pokazuju da takođe ostavlja trajni trag na kardiovaskularnom sistemu, čak i među mladima i onima koji su imali samo blage simptome, piše Science Alert.

U najnovijoj studiji naučnici su upoređivali vaskularno zdravlje 30 mladih  osoba, od kojih je polovina imala pozitivan test na kovid-19 otprilike mesec dana ranije, a polovina je bila dobrog zdravlja.

Analizirajući ultrazvučne snimke njihovih arterija, tim je otkrio značajnu razliku između ove dve grupe.

Iako niko nije bio hospitalizovan, arterije onih koji su se zarazili koronavirusom pre tri do četiri nedelje bile su čvršće i manje elastične od zdrave grupe.

Karotidna arterija koja prenosi krv u mozak bila je u proseku 27 odsto manje sposobna da nabrekne, a 22 odsto manje elastična. Pogođena je i aorta koja odvodi krv iz srca.

Nejasno je kako su ovi krvni sudovi izgledali pre nego što su učesnici dobili kovid-19, što je ograničenje ove studije, ali s obzirom na to da istraživači nisu mogli da predvide početak globalne pandemije, zamenili su ta poređenja podacima zdravih osoba.

Veličina uzorka je mala, ali inicijalni nalazi pojačavaju ideju da kovid-19 nije nešto sa čime bi se trebalo igrati. Čak i ako ste mladi i zdravi, pa čak i ako ste imali veoma blage simptome virusa, uticaj na vaše kardiovaskularno zdravlje može da potraje dugo nakon što simptomi nestanu.

Promene ukočenosti i strukture arterija povećavaju rizik od kardiovaskularnih stanja, poput aritmija, akutnog koronarnog sindroma ili krvnih ugrušaka, a ovo je posebno zabrinjavajuće za mlade ljude koji imaju i drugih osnovnih zdravstvenih problema zbog kojih je vaskularni sistem u riziku, poput dijabetesa ili hipertenzije.

Potrebna su dalja istraživanja da bi moglo da se utvrdi ko je najugroženiji i koliko dugo ostaje ta arterijska ukočenost, ali nalazi se u velikoj meri podudaraju sa drugim dugoročnim studijama koje izveštavaju o vaskularnim promenama koje mogu da traju do tri meseca i nisu povezane sa ozbiljnošću simptoma kovida-19.

U stvari, mnogi ljudi koji trenutno pate od dugotrajnih simptoma kovida-19 u početku su prijavili samo blage simptome.

Ipak, nedeljama ili čak mesecima nakon pozitivnog testiranja, mnogi kažu da se još uvek bore da udahnu vazduh ili regulišu krvni pritisak, što ukazuje na dugoročno oštećenje srca i pluća.

Bilo da ste mladi i stari, sa simptomima ili ne, ovo je virus koji bi, u smislu zaraze ili širenja, trebalo izbegavati.

Studija je objavljena u časopisu Experimental Physiology.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.