Stariji pacijenti sa srčanim oboljenjima koji su uzimali kombinovanu „polipilu“ sastavljenu od tri različita leka imali su manji rizik od velikih kardiovaskularnih događaja, prema novoj studiji objavljenoj u „New England Journal of Medicine“ predstavljenoj na Kongresu Evropskog kardiološkog društva u Španiji.

Autori studije predvođeni kardiologom dr Valentinom Faster, direktorom „Mount Sinai Heart“ u Njujorku i generalnim direktorom Španskog nacionalnog centra za kardiovaskularna istraživanja, pregledali su 2.499 pacijenata u sedam evropskih zemalja koji su imali istoriju infarkta miokarda tipa 1 u prethodnih šest meseci i bili su stariji od 75 godina ili mlađi od 65 godina sa najmanje jednim faktorom rizika, kao što je dijabetes ili blaga ili umerena disfunkcija bubrega.

Polovini pacijenata je data polipilula koja je kompinacija aspirina, ramiprila i atorvastatina, dok su ostali dobili standardnu terapiju. Pacijenti su praćeni u proseku od tri godine.

Istraživači su otkrili 48 smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti u grupi koja je uzimala polipilule i 71 u grupi sa uobičajenom terapijom, što znači da su pacijenti koji su uzimali polipilule imali relativni rizik od kardiovaskularne smrti od 33 odsto.

Polipilula je takođe dala dobre rezultate i u drugim merama proučavanim u ispitivanju, kao što su moždani udar ili infarkt miokarda.

Dr Faster kaže da je polipilula rezultat petnaestogodišnjeg rada, nakon što su on i njene kolege uvideli da jedan od glavnih problema u medicini nedostatak pridržavanja uzimanja lekova, posebno u oblasti kardiovaskularnog sistema, a posebno kod pacijenata sa srčanim udarom.

Američko udruženje za srce navodi uzimanje lekova kako je propisano kao jednu od prvih stvari koje ljudi mogu da urade da spreče novi srčani udar.

„Imamo značajan alat, a to je jednostavna polipilula, koja je znatno bolja“, smatra Dr Faster, prenosi N1.

On dodaje da je je tome razlog „bolje pridržavanje, jer je u pitanju jednostavan lek, sa odličnim rezultatima i uticaj je jednako dobar ili čak bolji od aspirina koji se prepisivao“.

Dr Faster ističe da je polipilula nešto što bi moglo da ima „veoma značajan“ uticaj na opštu populaciju.

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD svakih 40 sekundi jedna osoba doživi infarkt. Svake godine u zemlji ima oko 805.000 srčanih udara, od kojih se 200.000 dešava ljudima koji su ga već imali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.