Studija: Imuni sistem razvija dugoročnu odbranu nakon blažeg oblika korone

  0
  Profimedia

  Mesecima nakon oporavka od blagog oblika kovid-19, kad se nivo antitela u krvi smanji, imune ćelije u koštanoj srži i dalje su u stanju da izlučuju nova antitela protiv koronavirusa, objavili su američki naučnici u časopisu Nejčer (Nature), a prenosi Rojters.

  Nakon infekcije, imune ćelije kratkog veka generišu se vrlo brzo, te izlučuju talas zaštitnih antitela.

  Paralelno s odumiranjem imunih ćelija nivo antitela opada, ali skup tih imunih ćelija, poznatih pod nazivom dugovečne plazmatske ćelije, ostaje u svojevrsnoj rezervi i nakon infekcije.

  Većina ih se premešta u koštanu srž, objasnio je koautor studije Ali Elbedi s Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington u Sent Luisu.

  Rekao je da su članovi njegovog naučnog tima dobili na uvid uzorke koštane srži devetnaestero pacijenata sedam meseci od početka blagog oblika kovid-19.

  Kod njih petnaestoro otkrivene su dugovečne plazmatske ćelije koje su lučile antitela protiv koronavirusa.

  Petoro od njih podvrgnuto je drugoj biopsiji koštane srži 11 meseci od pojave simptoma, koja je pokazala da su svi pacijenti i dalje imali dugovečne plazmatske ćelije koje luče antitela protiv SARS-CoV-2.

  Elbedi je istakao da se te „ćelije zadržavaju u koštanoj srži i nastavljaju da izlučuju antitela“.

  Pojasnio je da se tako ponašaju od završetka bolesti te da će se to verovatno nastaviti unedogled.

  „Te ćelije će nastaviti da žive i verovatno stvarati antitela do kraja života ljudi, ali još nije u potpunosti jasno da li bismo imali isti rezultat istraživanja kod pacijenata koji su preboleli umereni do teški oblik kovid-19“, zaključili su autori studije.