(Beta) – Studentkinje Fakulteta političkih nauka (FPN) najavile su danas pokretanje onlajn platforme putem koje će moći da se prijavi nasilje i seksualno uznemiravanje na fakultetu.

Studentkinja FPN-a Emilija Milenković rekla je novinarima ispred zgrade fakulteta da se u toj ustanovi desila jedna „mala revolucija“ kada je sprečen izbor profesora Slaviše Orlovića za dekana, kao i da je osnovana ženska grupa koja će danas pustiti u rad onlajn platformu putem koje će studentkinje moći anonimno da prijave nasilje i uznemiravanja.

Kako je navela, nakon prijave na platformi, slučajevi će se dalje prosleđivati poverenici na fakultetu.

Rekla je da je cilj te inicijative da se na fakultetu napravi bezbedno okruženje za sve.

Studentkinja Sandra Đorđević navela je da na fakultetu već postoji Pravilnik za sprečavanje seksualnog uzmemiravanja ali da u njemu postoje određeni nedostaci koje će se truditi da unaprede.

Đorđević je rekla i da će se zalagati da menjaju pravne nedostatke Pravilnika, i kasnije, ako bude bilo potrebe, nastaviće da vrše pritisak na fakultet.

Dodala je da će od oktobra praviti različite tribine i razgovore kako bi ohrabrile studente da mogu da se jave i njihovoj oformljenoj grupi, a ne samo poverenici na fakultetu.

Studentkinja Jovana Krstić rekla je da je prošlo tri dana otkako su dali rok Savetu FPN-a da zvanično izađe sa odlukom da Orlović nije izglasan za dekana, ali da se Savet nije oglasio, te da su ipak rešile da ne čekaju odluku i nastave sa borbom.

„U petak smo ostvarile pobedu. Činjenica da nakon optužbi za zlostavljanje Orlović nije izabran, jeste ogromna stvar za koju su zaslužni studenti koji su digli glas“, rekla je ona.

Na sednici Saveta FPN-a u petak glasalo se o izboru profesora Slaviše Orlovića za dekana, koji nije izabran na tu funkciju.

U toku sednice, na fakultetu održan je i protest studenata koji su bili protiv izbora Orlovića za dekana FPN-a zbog navodnog seksualnog uzmemiravanja studentkinja.

Prethodno je šest članova Saveta podnelo ostavke u tom telu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.