Stručnjak za Balkan: Protesti su bili prilično brutalni, nisu iznenađenje, građani nezadovoljni…

0
(BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/DS)

Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber izjavio je danas da je reakcija policije tokom sinoćnih protesta građana u Beogradu bila “prilično brutalna i nije proporcionalna u smislu konteksta opasnosti”.

On je za televiziju N1 rekao da je jako čudno to što je policija na početku reagovala prilično uzdržano i da je tek kasnije, kada u principu više nije bilo opasnosti po Skupštinu, reagovala jako brutalno.

“To je bilo iznenađenje i nije se činilo da je to trenutak kada je bilo najopasnije. Ranije je bilo puno više pretnji. Naravno da su nasilja prema institucijama jako problematična, ali reakcija policije nije bila proporcionalna opasnosti”, ocenio je Biber.

On je naveo da protesti građana nisu nikakvo iznenađenje s obzirom na njihovo nezadovoljstvo koje se vidi na društvenim mrežama zbog stalnih izmena mera u vezi epidemije koronavirusa kao i zbog manipulacije oko broja umrlih i zaraženih.

Podsetio je i na nezadovoljstvo studenata koji su pre nekoliko dana takođe izašli na ulicu zbog odluke o zatvaranju studentskih domova.

Odgovarajući na pitanje novinara šta je po njegovom mišljenju iznerviralo predsednika Srbije Aleksandra Vučića pa je rekao da je Biber niko i ništa i da se trudi po ceo dan da ga uvredi, on je je rekao da je to odraz predsednikove nervoze.

“To mi pokazuje nervozu jer je zanimljivo i čudno da neki predsednik države ima vremena da se bavi kritikama nekog stranog analitičara koji stvarno nije ‘niko i ništa'”, rekao je direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber .

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/