Stručnjaci: “Radioaktivnost na severu Evrope povezana sa nuklearnim reaktorom”

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Neuobičajena radioaktivnost, slabog intenziteta i bezopasna za čoveka, zabeležena je krajem juna na severu Evrope i verovatno je povezana sa nekim nuklearnim reaktorom, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sedištem u Beču.

Nordijske zemlje – Švedska, Norveška i Finska, prijavile su u poslednjoj nedelji juna povećanje radioaktivnosti civilnog porekla. Tu informaciju su potvrdili i razni instituti.

IAEA navela je da je neuobičajena radioaktivnost “verovatno povezana sa nekim nuklearnim reaktorom u funkciji ili u održavanju jer su tada moguća radioaktivna oslobađanja veoma niskog intenziteta”.

Organizacija, koja je potvrdila da je to zračenje bezopasno za čoveka, navela je da još ne može da utvrdi gde se nalazi taj nuklearni reaktor.

IAEA je dodala da je razmenila informacije sa oko 40 zemalja, među kojima Rusija i Letonija, ali nijedna nije prijavila neke neubičajene nuklearne aktivnosti na svom tlu.

Holandski Institut za javno zdravlje i životnu sredinu prošle nedelje je saopštio da su registrovani “radionuklearni elementi iz pravca zapadne Rusije”, ali bez preciziranja tačne lokacije.

(Beta)