U plemenskim sukobima za nekoliko dana su stradale 24 osobe u Papui Novoj Gvineji, gde su vlasti obećale da će krivično goniti odgovorne i osvetiti ubistva.

Najmanje 15 žena i dece ubijeno je u masakru u Papui Novoj Gvineji – osmoro dece od 1 do 15 godina i osam žena od kojih su dve bile u drugom stanju. Ubistva su se dogodila oko šest časova ujutru, a očevici prema pisanju Gardijana navode da su se čuli pucnji iz vatrenog oružja, da je zapaljeno nekoliko kuća i da su tela iskasapljena do neprepoznatljivosti.

Meštani su tela i delove tela umotali su mreže za komarce, a niko nije sahranjen sve dok nije stigla policija pošto su meštani strahovali od odmazde i ponovnog napada.

Papuu Novu Gvineju potresaju plemenski sukobi godinama unazad, a ovaj napad usledio je nakon subotnjeg napada u kojem je stradalo šestoro ljudi.

Borbe među rivalskim klanovima traju vekovima u toj siromašnoj državi na Pacifiku, ali su postale smrtnosnije sa dolaskom automatskog oružja.

Guverner provincije Hela Vilijam Bando zatražio je policijsko pojačanje u tom delu zemlje.

Premijer Džejms Marape, poreklom sa tog područja, obećao je jačanje bezbednosti i rekao da će odgovorni biti krivično gonjeni.

Tačni motivi sadašnjih napada nisu poznati, ali se pominju stara rivalstva uzrokovana pljačkama i silovanjem, kao i sukobi na plemenskim granicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.