Primijer Poljske uputio je pismo kompaniji Netfliks sa zahtevom da se unesu ispravke u nedavno prikazani dokumentarni film o nacističkim logorima, prenosi RTS pisanje Bi-Bi-Sija.

Premijer Mateuš Moravjecki ističe da geografska karta u filmu prikazuje raspored koncentracionih logora unutar današnjih granica Poljske.

Ovim se Poljska pogrešno predstavlja kao odgovorna za logore smrti, a zna se da je u stvari bila okupirana u Drugom svetskom ratu od strane Nemačke, dodaje Moravjecki.

U „Netfliksu“ su u izjavi za Rojters istakli da su svesni kontroverzi u vezi ovog dokumentarca.

Nacistička Nemačka napala je Poljsku 1939. godine, što je označilo i početak Drugog svetskog rata. Nemci su na okupiranim teritorijama gradili koncentracione logore, uključujući i zloglasni Aušvic, u kojima je ubijeno više miliona prognanih, uglavnom Jevreja.

Poljski premijer je u pismu Ridu Hejstingsu, generalnom direktoru kompanije „Netfliks“, naveo da je važno „odati poštu žrtvama i sačuvati istinu o Drugom svetskom ratu i holokaustu“, ali optužuje „Netfliks“ da su „pojedina dela“ koja su prikazali „izuzetno netačna“ i „istorijski revizionistička“.

Moravjecki je uz pismo priložio i kartu Evrope s kraja 1942. godine, kao i nalog Vitolda Pileckog, koji je dobrovoljno bio zatvoren u Aušvicu i koji je pošto je uspeo da pobegne, pisao o svojim iskustvima.

„Verujem da je ta strašna greška počinjena nenamerno“, dodao je. Moravjecki.

Prošle godine u Poljskoj je uveden zakon koji kažnjava svaki oblik povezivanja Poljske sa zločinima koje je počinila nacistička Nemačka. Međutim, pod pritiskom međunarodne zajednice, morali su da izbace odredbu da će počinioci biti kažnjeni sa tri godine zatvora.

Tokom okupacije veći deo jevrejskog stanovništva Poljske gotovo je uništen. Poznato je, pored toga, da je bilo zverstava koje su sami Poljaci počinili nad Jevrejima i drugim civilima tokom, ali i posle rata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.