Strah od širenja koronavirusa: Pojačan nadzor putnika koji dolaze iz Italije na svim graničnim prelazima u Srbiji

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Radna grupa Ministarstva zdravlja za kontrolu novog korona virusa (Covid-19) naložila je pojačan nadzor i posebnu kontrolu putnika koji dolaze iz Italije, preneo je B92.

Na svim graničnim prelazima naložen je nadzor, u cilju preduzimanja adekvatnih mera povodom novonastale situacije sa širenjem tog virusa u Italiji.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja navodi se da je na hitnom sastanku Radne grupe izvršeno usklađivanje kriterijuma u Algoritmu za postupanje u nadzoru nad putnicima, koji su boravili u zaraženim odnosno epidemiološki rizičnim područjima, a koje podrazumeva pojačan nadzor putnika na graničnim prelazima.

Osim putnika koji su boravili na teritoriji Kine u oblastima zahvaćenim epidemijom novim korona virusom, od danas su pojačanim nadzorom i posebnom kontrolom, na svim graničnim prelazima, obuhvaćeni i putnici koji dolaze iz Italije.

Takođe, izmenjeno je i zdravstveno upozorenje koje se deli putnicima, a koje se odnosi na zaražena, odnosno, epidemiološki rizična područja.

Kako se navodi, održani su i sastanci sa predstavnicima Vojske Srbije i drugim nadležnim državnim organima, kao i Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u cilju preduzimanja svih neophodnih mera kako bi se sprečilo širenje virusa na teritoriji Srbije.