Stopa pozitivnih rezultata testova na kovid-19 najniža od jula u Izraelu: Ukidaju se sve restrikcije za vakcinisane…

0
DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

(Beta) – Stopa pozitivnih rezultata testova na kovid-19 u Izraelu pala je najniži nivo od početka jula, sudeći po podacima ministarstva zdravlja u vreme kada se ta zemlja priprema da 1. novembra otvori vrata vakcinisanim turistima.

Samo 642 osobe su bile pozitivne na koronavirus u sredu od testiranih gotovo 80.000 Izraelaca, što znači da je stopa pozitivnosti testova 0,81 odsto, prenose izraelski mediji.

Vlada Izraela je sinoć glasala da se ukinu restrikcije na okupljanja na otvorenom, a do sada su takva okupljanja bila ograničena na 5.000 ljudi.

Od sutra će skupovima na otvorenom za koje je potrebna takozvana zelena propusnica moći da prisustvuje neograničen broj ljudi.

Na osnovu svih pokazatelja procenjuje se da se u Izraelu završava četvrti talas pandemije koji je počeo u julu, a kada je kulminirao beleženo je više od 10.000 novozaraženih na dan.

Danas je broj aktivnih slučajeva u zemlji nešto viši od 10.000, a 332 pacijenta su hospitalizovana, uključujuči 238 u teškom stanju i 135 na respiratoru.

Krajem septembra u Izraelu je bilo više od 700 teških slučajeva oboljenja.

Prosečna stopa smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19 stalno je opadala u proteklim nedeljama i u sredu je preminula jedna osoba.

Kraj četvrtog talasa u Izraelu pripisuje se delom kampanji vakcinacije trećom, buster dozom započetom u avgustu najpre za starije od 65 godina.

Gotovo četiri miliona Izraelaca od ukupno 9,4 miliona je primilo treću dozu vakcine protiv kovida-19.

Oko 67 odsto stanovnika primilo je najmanje jednu dozu, a 650.000 Izraelaca koji mogu da se vakcinišu nije primilo ni jednu dozu.

Oko 1,1 miliona stanovnika koji mogu da se imunizuju buster dozom tek bi trebalo da je primi.

Očekuje se da će naredne nedelje početi proces odobravanja vakcinisanja dece od pet do 11 godina.

Generalni direktor Ministarstva zdravlja Nahman Aš rekao je da očekuje oklevanje roditelja, ali da će proces odobravanja biti transparentan kako bi se otklonila svaka sumnja.

Od ponedeljka Izrael će otvoriti svoje graniće i dopustiti da turisti koji su primili drugu ili treću dozu vakcine ili su se oporavilo od bolesti u proteklih pola godina posete tu zemlju.

Turisti koji prekrše propise o karantinu će biti deportovani i neće moći da uđu u Izrael tri godine, a oni koji to učine ako su pozitivni na kovid će biti deportovani i ulazak u jevrejsku državu će biti zabranjen pet godina.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-na-plus-pokloni/