Stoltenberg: “Rusija blokira ukrajinske morske luke

0
(Beta/AP Photo/Olivier Matthys)

(Beta) – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Rusija blokira ukrajinske morske luka što stvara ogromne probleme za ceo svet, jer narušava globalnu prehrambenu bezbednost.

“Crno more i zalivi Ukrajine su ključni element za izvoz žitarica i hrane u ostatak sveta. Dakle, ruska blokada ukrajinskih luka nije problem samo za Ukrajinu. Ovo je veliki problem za ljude širom sveta, što dovodi do nestašice hrane i viših cena”, rekao je Stoltenberg novinarima, prenosi Ukrinform.

Naveo je da je zbog toga veoma važno da se blokada okonča i da Ukrajina ponovo može slobodno da izvozi žito na svetska tržišta kako bi prehranila ljude i smanjila globalne cene hrane.

Po njegovim rečima, ruska blokada ukrajinskih luka je problem koji je važan za većinu zemalja sveta, koji otežava njihov razvoj i snabdevanje hranom.

“Ovo samo naglašava potrebu okončanja rata kako bi se stvorili uslovi za povećanje komercijalnog saobraćaja u Crnom moru”, dodao je Stoltenberg.

Rusko ministarstvo odbrane je ranije danas optužilo Ukrajinu da na silu drži 68 stranih brodova, a da Rusija svakodnevno otvara bezbedan koridor za izlazak brodova iz teritorijalnih voda Ukrajine.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da su posade tih plovila tokom radio razgovora izjavile da ukrajinske vlasti zabranjuju svaki izlazak stranog plovila iz ukrajinskih luka pod pretnjom trenutnog potapanja.

On je izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Rusija blokira oko 100 brodova nazvao “lažju”.