Stoltenberg predlaže sastanak saveta NATO – Rusija: Dijalog nakon objave ruskih zahteva…

0
(Beta/Vadim Savitskiy/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

(Beta-AFP) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odlučio je da sazove Savet NATO-Rusija 12. januara i “u kontaktu” je sa Moskvom oko organizovanja sastanka, rekao je zvaničnik Atlantskog saveza u Briselu.

Poslednjih meseci, Stoltenberg je više puta nudio Moskvi da nastavi dijalog u okviru Saveta NATO – Rusija koji se osnovan 2002. godine kao platforma za razvoj saradnje i koordinacije.

Poslednjih sedam godina, Atlantska alijansa je dosledno osuđivala rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014. i zahtevala poštovanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine.

Rusija i Zapad se međusobno optužuju za provokacije jačanjem vojnih kapaciteta na zajedničkim granicama.

Sredinom decembra, Rusija je objavila nacrte dva sporazuma, sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om, sumirajući svoje zahteve za deeskalacijom.

Nacrti, između ostalog, uključuju zabranu širenja NATO-a na istok, posebno na Ukrajinu, i ograničavanje vojne saradnje Zapada u istočnoj Evropi i bivšim sovjetskim republikama, bez nametanja sličnih mera Rusiji.

Sastanak 12. januara prvi je koji je predložio Stoltenberg nakon objave ruskih zahteva.

Tog dana zakazan je i sastanak Vojnog komiteta NATO-a koji će okupiti načelnike štabova odbrane 30 zemalja članica.

Prošlog četvrtka, Jens Stoltenberg je ponovo potvrdio  podršku Ukrajini i odlučnost da zaštiti sve saveznike u NATO-u od ruskih akcija, i istakao da je i dalje otvoren za dijalog sa Rusijom.