Stoltenberg: “Hemijski napad bi bio očigledno kršenje međunarodnog prava i imao bi ozbiljne posledice”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta-AP) – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da bi “svaki hemijski napad” Rusije na Ukrajinu promenio tok rata, ali nije odgovorio da li bi alijansa preduzela vojnu akciju u tom slučaju.

Upitan da li je napad hemijskim oružjem crvena linija za NATO, Stoltenberg je rekao da neće spekulisati sem činjenice da je alijansa uvek spremna da brani, štiti i reaguje na bilo koju vrstu napada na zemlju saveznicu.

On je rekao da bi upotreba hemijskog oružja bilo očigledno kršenje međunarodnog prava i da bi imala široko rasprostranjene i teške posledice.

Stoltenberg se to rekao prilikom dolaska u sedište NATO-a u Briselu, gde će predsedavati samitu 30 lidera država alijanse kome će prisustvovati i predsednik SAD Džozef Bajden.

Saveznici u NATO-u zabrinuti su zbog, kako se navodi, oštre ruske retorike, a strahuju da bi Moskva mogla da stvori izgovor za upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini. Oni su spremni poslati pomoć Ukrajini da se zaštiti od hemijskih, bioloških i nuklearnih pretnji.

Saveznici su spremni i da podrže uspostavljanje četiri nove multinacionalne borbene grupe u istočnoj Evropi kako bi odvratili Rusiju od napada na bilo koju članicu NATO-a.