Sto ubistava dnevno: U Meksiku rekordna smrtnost zbog kartela i bandi

0
Ilustracija Profimedia

Meksiko je zabeležio rekordan broj ubistava u prvoj polovini godine, sa 17.608 stradalih u sukobima kartela i bandi, piše Njujork post.

Broj ubistava skočio je za 5,6 procenata računato za isti period prošle godine, kada je bilo 16.714 slučajeva. Obaranje ovog neslavnog rekorda u Meksiku počelo je 1997. godine, navode mediji. U Meksiku se dogodi u proseku skoro 100 ubistava dnevno, najviše u severnoj državi Sonora, koja se graniči sa SAD. Ubistva u Sonori skočila su za 69 procenata u odnosu na isti period prošle godine, a najviše ih je stradalo u kokainskom ratu. Sinaloa, država kojom vlada osuđeni narko kralj El Čapo imala je pad ubistava za 23 procenta.

Zbog manjeg budžeta i reorganizacije bezbednosti pod predsednikom Andresom Manuelom Lopesom Obradorom nije najjasnije ko se bavi analizom i obaveštajnim radom da bi se saznalo koji tačno sukobi izazivaju rast broja ubistava, navodi se.

“Mogao bih da vam kažem 10 potencijalnih i mogućih razloga, ali istina je da ne znamo i to je možda i najveći problem. Postoji veoma malo sistematičnog istraživanja koje bi nam omogućilo da zaključimo šta se zaista dešava”, rekao je analitičar Alehandro Houp.