“Što pre primiti treću dozu”: Omikron varijanta mogla bi da bude otporna na dve doze vakcine

0
EPA-EFE/CONSTANTIN ZINN

Istraživači sa Univerziteta u Hong Kongu su posle velike studije istakli da bi trebalo “što pre” primiti treću dozu vakcine za zaštitu od novog soja korone budući da pojedine vakcine posle dve doze ne proizvode dovoljnu količinu antitela neophodnih za borbu protiv omikrona. Ipak, dobra vest je da vakcine i dalje prilično dobro štite od teških oblika bolesti i hospitalizacije, a i T i B limfociti čuvaju uprkos manjku antitela.

Zato, da bi se obezbedili i sačuvali od novog soja korone, oni koji su primili dve doze, pre svega, Fajzer i Sinovak vakcine koje su obuhvaćene studijom, treba da što pre prime i treću, poručuju stručnjaci iz Hong Konga, a prenosi Rojters.

Njihova istraživanja su pokazala da u grupi od 25 osoba potpuno vakcinisanih Sinovakom nijedna osoba nije u krvi imala dovoljno neutrališućih antitela za borbu s omikronom.

U grupi od 25 osoba koje su se dvaput vakcinisale Fajzerom petoro je imalo neutrališuća antitela, što je pokazalo da se efektivnost vakcine smanjuje na 20 do 24 odsto, pokazuje ova još uvek neobjavljena studija.

„Većina onih dvaput vakcinisanih Fajzerom i Sinovakom ne proizvodi dovoljno antitela da se bore protiv omikrona. Zato savetujemo javnost da primi treću dozu što pre, dok ne stigne nova generacija vakcina“, poručuju ovi naučnici.

U međuvremenu su iz Fajzera poručili da treća doza njihove vakcine u telu povećava broj antitela 25 puta, što svakako poboljšava šanse u borbi s novom varijantom virusa.

Takođe, vrlo važno je znati da su ranija istraživanja u Južnoj Africi pokazala kako Fajzer vakcina štiti 70 odsto od ozbiljnih oblika bolesti i hospitalizacije, što je svakako dobeo, mada je to kod delta soja bilo 93 odsto.