Sto dana od predsedničkih izbora u SAD: Bajden je favorit, a ovih pet faktora to potvrđuju

1
Foto: Profimedia

Do američkih predsedničkih izbora ostalo je samo 100 dana, a pred ulazak u poslednju fazu izborne kampanje, istraživanja pokazuju da je Džo Bajden, bivši potpredsednik, za vreme Baraka Obame, favorit u odnosu na aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

CNN piše o pet ključnih faktora koji bi mogli da predstavljaju presudan tas na vagi američkih birača.

Prvi faktor jeste specifičan kontekst u kom se izbori održavaju. Prilikom ispitivanja javnog mnjenja pokazalo se da je 29 odsto ispitanika istakao koronavirus kao ključni faktor, dok je to za ekonomiju reklo 15 odsto ispitanih.

Kada god je neko neekonomsko pitanje bilo u žiži interesovanja na izborima je pobeđivao kandidat koji se više posvetio tom pitanju, prepoznavši njegov značaj.

Dakle, jedno od ključnih pitanja koje će birači sebi postaviti jeste – ko bi bolje mogao da se nosi sa koronavirusom? Tramp se nije dobro pokazao…

Drugi faktor jeste neto ocena “odobravanja” onoga što predsednik u tom trenutku radi. Tramp ima podršku od 40 odsto i čak 55 odsto nezadovoljnih njegovom vladavinom, što daje neto ocenu od -15 poena. Od 1940. godine predsednik SAD nije dobio drugi mandat uz negativan broj “poena podrške. Najbliži je bio Truman 1948. godine, a njegova ocena je bila bolja od Trampove za 10 poena.

Treći faktor je podrška Bajdenu koja je skočila i koja bi mu sa sadašnjim nivoom donela pobedu na svim izborima od spomenute 1940. godine.

Bajdenu na ruku ide i to što u ključnim državama ima jednaku prednost kao i na nacionalnom nivou. Osim toga, na ruku mu ide i situacija u Elektorskom kolegijumu. O pobedniku američkih izbora ne odlučuju samo popularni glasovi (glasovi građana), već se koristi i tzv. Elektorski kolegijum / koledž (Electoral College). Da bi osvojio izbore, jedan kandidat mora da osvoji i većinu izbornih glasova što u praksi znači 270 elektorskih glasova, budući da ih je ukupan broj 538. Ankete pokazuju da bi Bajden danas osvojio 400 glasova.

Na kraju, Bajden je u mnogo boljoj poziciji nego Hilari Klinton 2016 godine.

“Radije biste bili Bajden nego Tramp, zar ne”, zaključuje CNN.

1 KOMENTAR

  1. Ne pita se CNN, ipak, kao što se nije pitao ni kada je prognozirao sigurnu pobedu čuvene Hilari. Jedina, bar za mene, nepoznanica je uticaj ovog virusa-Konrada 19 na mozak američkog glasača bele rase, pošto, nažalost, u Ametici ta rasna dimenzija nije bez uticaja na izborni proces. Ako Bajden i kompani uspeju da ubede birače da je Tramp kriv za veliki broj zaraženih i mrvih, onda se Trampu loše piše, jedino ako ne uspe da u direktnim duelima baš oduva ostarelog i poprilično neupotrebljivog Bajdena. Znate, u normalnim državama postoje debate kandidata za predsednika države, a kod nas samo jedan kandidat debatuje pet godina neprekidno sam sa sobom. Ali za to vreme svi to gledaju i uredno izmiruju račune za struju, plaćaju dažbine i sve ostalo, a on jaše li jaše. Najviše mi smeta što smo mi nacija koja nema minimalnu meru dobrog ukusa.

Comments are closed.