Stižu pilule protiv korone: SAD ulažu 3,2 milijarde dolara za razvoj novog leka

  0
  Foto: Profimedia

  (Beta-AP) – SAD će uložiti 3,2 milijarde dolara za unapredjenje razvoja antivirusnih pilula za kovid-19 i za druge opasne viruse koji bi mogli da se pretvore u pandemije.

  Glavni američki stručnjak za infektivne bolesti doktor Entoni Fauči najavio je danas u obraćanju u Beloj kući ovu investiciju u okviru novog “antivirusnog programa za pandemije”. Program je usmeren ka razvoju lekova za simptome izazvane potencijano opasnim virusima kao što je korona virus.

  Pilule za kovid-19 koje bi se koristile da se ublaže simptomi posle inficiranja su u razvoju i mogle bi da počnu da stižu do kraja godine zavisno od završetka kliničkih proba. Sredstva će ubrzati te kliničke probe i pružiti dodatnu podršku za istraživanja u privatnom sektoru, razvoju i proizvodnji.

  Fauči je rekao da će se preko novog programa investirati u ubrzanje stvari koje su već u toku za kovid-19, ali takodje i za rad na inovativnim novim terapijama za druge viruse.

  “Malo lekova postoji za mnoge viruse koji imaju pandemijski potencijal”, rekao je Fauči ali i dodao da vakcine ostaju ključne u američkom arsenalu protiv te bolesti.

  SAD su do sada odobrile jedan antivirusni lek, remdesivir, protiv kovida-19 i dozvolile hitnu upotrebu tri kombinacije antitela koje pomažu imunom sistemu u borbi protiv virusa. Medjutim svi lekovi moraju da se daju intravenozno u bolnicama ili klinikama i potražnja je bila mala zbog tih logističkih prepreka.

  Zdravstsveni zvaničnici uključujući Faučija traže jednostavnije lekove u vidu pilula koje bi pacijenti sami mogli da uzimaju. Neki proizvodjači lekova testiraju takve lekove ali prvi rezultati se očekuju tek za nekoliko meseci.

  Sada raspoloživi lekovi su pokazali da pomažu pacijentima da izbegnu hospitalizaciju ili da skrate njihovo vreme oporavka za nekoliko dana.

  Za vreme predsednika Donalda Trampa SAD su uložile više od 19 milijardi dolara u brz razvoj više vakcina. Ali manje od polovine te sume otišlo je ka razvoju novih lekova. Taj manjak je postao zabrinjavajuć sa usporavanjem vakcinacije stanovništva i stručnjaci ukazuju na potrebu da se savlada bolest kod miliona Amerikanaca koji možda nikad neće biti vakcinisani.

  Najpotrebnija bi bila zgodna pilula koja bi pomogla pacijentima sa ranim simptomima kovida-19 da ne razviju ozbiljnu bolest i da im ne bude potrebna hospitalizacija. Nekoliko kompanija uključujući Fajzer, Roš, Astrazeneka testiraju antivirusne lekove u obliku pilula.

  Do ove nedelje jedini lekovi koji su se pokazali da povećavaju šansu za preživljavanje su steroidi koji se daju pacijentima dovoljno bolesnim da im je potreban dodatni kiseonik i intenzivna nega. Ali juče su britanski istražitelji prijavili da je jedna od kombinacija antitela uspešno smanjila smrtnost u velikoj studiji hospitalizovanih pacijenata od kovida-19.