Stipe Mesić: “Rat nije bio potreban, mogli smo da imamo konfederaciju, pa ako stvari ne idu, da se raziđemo kao prijatelji…”

36

Bivši predsednik Hrvatske i, pre toga, poslednji prvi čovek Predsedništva SFRJ, na marginama učešća na Sarajevo Business Forumu dao je intervju za Deutsche Welle u kojem je naveo da region treba da prevaziđe političke prepreke.

Mesića su pitali i da uporedi trenutnu situaciju u BiH s onom od pre nešto više od 30 godina u bivšoj SFRJ.

“Najkraće rečeno – ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promenile niti za jedan milimetar. Dakle, oni koji su želeli da svoje političke ciljeve ostvare kroz rat, nisu to uspeli, ali su ostavili razorenu privredu, ubijene, ranjene… Taj rat je za svaku osudu!”, rekao je Mesić.

“Mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao ‘oročena konfederacija’ na tri do pet godina, pa da vidimo – ako stvari idu, dobro, ako ne idu, opet svako sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog”, dodao je Mesić.

Oni koji su hteli rat, prema njegovim rečima, očigledno su u tome uspeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve.

36 KOMENTARA

 1. Mnogi od komentatora ili su premladi ili zaboravni ili pate od amnezije ! Zar pred izbijanje sukoba nisu održani mnogobrojni sastanci predsjednika svih jugoslavenskih republika i pokrajina na kojima se nije uspjela riješiti dilema da li konfederacija ili federacija!!? Pokojni Milošević kao najsnažniji pregovarač nije tvrdoglavo na ništa pristajao, osim na federaciju njegovog tipa, što u tadašnjim okolnostima u prvom redu Slovenija i Hrvatska nisu pristajale niti mogle pristati na takvo rješenje jer je očigledno vodilo ka centralizaciji vlasti s obzirom na već tada JNA bila prosrpski usmjerena. Ovo je prava istina i gospodin Mesić u svemu ima pravo. Pokojni Milošević isključivi krivac za rat i njegovi sljedbenici.

 2. jugoslavija se raspala ubistvom dzemala bjedica pitajte jovicu stanišica a dokraičio je srpski fašizam i njihovo junaštvo nad civilima MUSLIMANIMA KOE TRAJE OD 1804 godine zapantie to i sad us pomoć ustaša franja tudzmana nastavio polutiku iz 1954 sastansk četnika u madridu sa pavelićem

 3. Poruka gospodinu Mesiću da prestane da bude general nakon bitke. Imali su priliku da izbegnu rat i nisu je iskoristili. Da nije njegov šef Tuđman hteo rat – njega nebi ni bilo.

  Miloševiću su trebali ovakvi kao što je Mesić – mali, uskogrudni ljudi bez smisla za posledice njihovih akcija u ključna istorijska vremena.

  Kada se preseli na ahiret gospodin Mesić, popiću jednu ljutu i smestiti ga na smetljište istorije kao i Miloševića, Izetbegovića, Tuđmana I njihove ekipe što su nas pobili, raselili i prebacili u nerazvijene zemlje.

  Srećan mu uskrs i dug život u svakom slučaju.

 4. Проблем је у дефиницији онога што Месић назива заменицом МИ. Његово МИ је израсло у Титовој Југославији и потпуно је игнорисало све што је било пре тога. А пре тога се догодио огроман злочин над српским народом који утро пут савременој државности њихове “љепе”.

 5. Iako Mesić nije bez svoje uloge u celoj priči oko raspada države, čuvena rečenica je jedan od važnijih i prvih primera ozbiljne medijske manipulacije u Srbiji. Bukvalno je istrgnuta iz celog govora u kojem Mesić objašnjava ostavku na mesto predsedavajućeg predsedništva SFRJ tj. objašnjava da njegova pozicija predsedavajućeg nema više smisla jer Jugoslavija više ne postoji. Srećom po propagandiste, rečenica je tako formulisana da je došla kao kec na deset ljudima kojima je baš bila potrebna.

 6. … s tim da je njegov HDZ došao na vlast preko antisrpske retorike koja je uključila i dovlacenje ustaske emigracije iz Juzne Ameruke i SAD na visoke funkcije u državi, stvaranje partijske vojske i milicija… sve je činjeno da Srbi u Hrvatskoj skoče u odbranu.

 7. Pa naravno da je rat bio nepotreban i da je moglo da se proba konfederacijom. Svima bi nam bilo bolje i razišli bismo se u miru ako bi do toga došlo. Ali je licemjerno od njega da to kaze, svi se sjećamo njegovog “zadatka”!

 8. Koga to vise intertesuje? Desilo se pre skoro cetvrtinu veka i jos se prica o tome kao da je bilo juce. Inace, mislim da bi isto bilo cak i da nije bilo tako. Skoro ceo bivsi istocni blok je danas bedan i u tom stanju, rec je o sirim drustvenim kretanjima i planovima, mi smo mali igraci koji ne mogu sustinski da promene svetsku cenu.

 9. Slazem se da rat nije bio potreban nikom drugom osim fasisoidima, oligarhiji, ludima i neizivljenima. Gde medju njima sebe nalazi gdin Mesic? Ne secam se ni jedne njegove izjave iz tog doba koja nije ovim gore napomenutima pomagala da se udje u rat. Sad je lako davati srceparajuce intervjue. Bas zato sto oligarhja nije nasla za sebe bolje resenje nastavila je politiku ratom (Carl Von Clausewitz) i poslala tudju decu da u njemu ginu. Sve drugo znamo ili smo u medjuvremenu nesto naucili.

  • Da, pa su zato imali dvije pokrajine, a vi nijednu. Problem je što ste vi i Slovenci oduvijek željeli svoju državu, a Jugu niste doživljavali tako i samo ste čekali povoljan trenutak za to. Baš me interesuje, da je Hrvatska ili Slovenija imala položaj u SFRJ kakav je imala Srbija, a to podrazumjeva da RS nije imala nikakve nadležnosti niti je mogla da odlučuje o AP, a oni su mogli da odlučuju o Republici, kako bi se ponašali. Srbiji je to nametnuto Ustavom 74. i niko se nije bunio što je Srbija imala 3 glasa u Federaciji jer su tada pokrajine uvijek glasale protiv republike, pa je Srbija imala protiv sebe dva glasa manje. Onog trenutka kada su i pokrajine počele da glasaju isto kao i Republika nastao je problem. Ali nije to smislila Srbija već sjeverne republike kako bi ojačale svoj položaj u federaciji. Mesić priča koješta jer je SFRJ praktično, od 1974. i bila konfedercija. Republike su imale punu slobodu da uređuju svoju federalnu jedinicu kako su htjele uz dogovor o zajedničkim nadležnostima. U Jugoslaviju se ušlo dogovorno (niko nije Sl. i Hr. natjerao da budu dio zajedničke države) i samo dogovorom se iz nje moglo izaći. Ali su vaši političari odlučili drugačije.

   • ИМА ДОБРИХ КОМЕНТАРА ,АЛИ ОВАЈ ЈЕ НАЈБОЉИ,СВАКА ЧАС.

  • Kome odajete počast 10/4/ svake godine i kome se odaje počast na Blajburgu?

   Hvala lepo i dovidjenja!

 10. Starost je cudo. Polako se vracas u detinjstvo. Kako si krenuo jos ces traziti staru Jugoslaviju.

 11. “Obavio sam svoj zadatak. Bio sam poslednji predsjednik SFRJ” bile su riječi Stipe Mesića na jednom od TV kanala bivše Jugoslovenske televizije. Nisam lud. Sjećam se da je bio ponosan dajući tu izjavu. Da nisam bio svjedok te izjave ćutao bih. Ali TV mi je bio pred očima. Biću sretan i ovde u Kanadi da tamo vječni mir traje ali Istorija ne može biti izbrisana.

 12. Trebali smo se razici u miru. Srpska Krajina i prostor gde Srbi u Bosni zive vekovima trebao je biti pripojen novoj Jugoslaviji a ustase neka idu. Relacije su proste. Ako hrvatski narod ima pravo na otcepljenje onda ima i srpski narod kao konstitutivni u SFRJ, Hrvatskoj i Bosni. Hrvatska nikad nije mogla otici iz SFRJ tako da pobije, prekrsti ili protera sve Srbe. Hvala Bogu i srpskom oruzju te se planirani genocid, kao onaj iz 1941. godine, nije ponovio.

  • Da li u toj viziji gdje narodi imaju pravo na otcepljenje, isto to pravo imaju i Albanci, Bosnjaci i Madzari u Srbiji?

   • Naravno.
    Ako svi imaju pravo onda to znači svi.
    Tek Hrvati su počeli krajnje agresivan raspad SFRJ.
    I dobili su na jedvite jade što su tražili, nažalost sad okreću istinu jer su kazne za to delo pogubne za HR državnost.

 13. Pod socijalizmom Srbi su dominirali u bivsoj Jugoslaviji,raspadom ssr logicni slijed je raspad svih komunistickih drzava pai Jugoslavije.Srbi ni po koju cijenu nisu htjeli miran razlaz kao druge drzave.Ziveli su nekom mitu da svi zive u jednoj drzavi(Spc igrala veliku ulogu tome).

 14. Mesic je ustasa, kao i velika vecina Hrvata. Zna se da su rat izazvali oni i Slovenci, a posle muslimani u BiH.

 15. Месић је рекао да је последњи преседник СФРЈ или сеферјота. Нормално је да смо требали да се разиђемо као људи нормално! Нисте слушали Лорда Карнгтона и Лорда Овена браћо Срби!

 16. Ti si 1971 bio sa ustasema za ubijanje Srba, ja sam tad bila u Hrvatskoj pa znam sta si zastupao, pravio spiskove za likvidaciju Srba. Bolje da cutis. Znas da ce vam se suditi pa pokusavas da se operes. Nadam se da sada nece Srbi nasesti kao posle 1945 godine.

 17. Rat je bio potreban da bi se unistila Jugoslavija i sve firme i sva privreda poljoprivreda sport….. Da bi se narod mrzeo….. Da nije bilo rata Jugoslavija bi ostala jaka. Oko 40 %hrvata je zeleno da se ocepe. Oko 50% Bosanaca…… Sve u svemu manje od pola. Nikad se ne bi ocepili bez rata….. Jer im je rat doneo 60-70%…. Pravi krivac je Engleska i Amerika a ne Srbi Bosanci ili Hrvati…

 18. “Ja sam svoj zadatak ispunio, Jugoslavija više ne postoji.”
  Svi su izgubili u tom ratu moj Stipane, a ti si sad najpametniji general… Istorija će vam svima suditi!

 19. Milošević je hteo rat da bi izazvao haos i sankcije jer se tako obagatio on i njegova ekipa, a jna da bi sačuvala komunizam.

 20. A jel javno rekao još 1991.g. “Zadatak sam izvršio, Jugoslavija više ne postoji”.
  Samo nije rekao da li po nalogu Nemačke, Britanije, Amerike.
  Mada su krivi i slovenci…prvi su napustili Kongres SKJ 1989…hrvati za njima.
  A slovenci, šta uradiše ne naoružanim vojnicima JNA….to niko ne sme zaboraviti.

  • Sumadinac,veze ti ta prica nema. Milosevica nije zanimala Slovenija jer nije imalo srba tamo, vec ga je zanimala Hr a posebno Bosna… Jugoslaviju sa svim republikama nije zanimala Milosevica zato je pustio Slovence i Makedonce da odu. Kada je EU nudila 5 milijardi usd i ulazak Jugoslavije odmah u EU to su odbili Tudjman i Milosevic zajedno jer su imali svoje nacionalisticke planove sto je i potvrdio Kiro Gligorov.

  • Poštovani Šumadinac. Kako to mislite; “A slovenci, šta uradiše ne naoružanim vojnicima JNA?” Zar vi mislite da smo Slovenci jednog jutra ustali, obukli uniforme, uzeli u ruke puške koje smo držali iz neznam kojeg razloga u ormarama i išli tražiti i ubijat nenaoružane 19-godišnje dječake u JNA uniformama (među njima su naravno bili i Slovenci)? Ili je bio neki razlog za to, recimo da je JNA krenula tenkovima, puškama i avionima na narod pa su bili Slovenci prisiljeni se braniti? A što se tiče izjave g. Mesića, u pravu je. Mogla je biti konfederacija i rata nebi bilo, samo se verovatno plašilo, da u tom primeru svaka od republika brine za svoju privredu.

   • Nisam čuo da vojska pali tenkove i ubija civile, ali separatiste i teroriste svugde u svetu, hajduke.
    Mesić je odgovoran za rat 100% i on nemože da priča o civilizovanom rešenju, posle je prepustio loptu Tuđmanu, Milošević reagovao po zakonu i ustavu shodno situaciji.
    I sve bi se to smirilo i dogovorilo da se nisu umešali Ameri i Nemci.

 21. Ova izjava je totalna glupost. Hrvati su ušli u rat da ne dozvole međunarodnu arbitražu o granicama, ulaganjima i dugovima.
  Pametno su uradili zato što oni jesu dobili sve zbog čega su ušli u taj rat.

  • Kao i Slovenci, a tek Alija izdajnik svog naroda.
   Jeftinije im je dati živote svojih građana nego bregzit.
   Lisice lukave…

Comments are closed.